Slik så det ut i Torggata sist fredag. Butikkene var fortsatt åpne, men det var svært få som handlet i den ellers så travle handlegaten i Oslo sentrum.

- Sentrum kan stå igjen som øde branntomter når viruset er bekjempet

Fjerning av eiendomsskatt, gratis gateleie, vekk med serveringsavgifter, gratis kollektivreiser og gratis parkering i Oslo sentrum når koronapandemien er over. Dette er kravene Oslo Handelstands Forening fremmer overfor byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Publisert

— Det er full krise i Oslos handel- og serveringsnæring. Koronaviruset har stanset praktisk talt all handel og servering, med unntak av apotek, dagligvare og netthandel, skriver Oslo Handelstands Forening på sin nettside.

Nå går foreningen ut med krav til byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Og i et brev til byrådslederen og ordfører Marianne Borgen beskrives frykten for hva som kan skje med butikker og annen næring i Oslo dersom byrådet og bystyret ikke tar grep.

Les også: - Ingen ansatte i Oslo kommune permitteres

- Gratis kollektivtransport i tre måneder

Nesten folketomt på Stortorget og ved Glassmagasinet sist fredag. Noen hadde lagt fra seg en elsparkesykkel i sentrum sist lørdag.

— Oslo Handelsstands Forenings medlemmer i handel, servering og tjenester trenger hjelp fra Oslos politiske ledelse for å håndtere den pågående korona-situasjonen. Vi har derfor sendt et brev til byrådslederen og ordføreren, med krav om tiltak og oppfølging av bransjene.

— Oslo møter nå risikoen for at når viruset er bekjempet, står Oslo sentrum og ulike markedsplasser igjen som branntomter – med mørke 1. etasjer, ingen arbeidsplasser i våre næringer og stans av byliv, skriver Oslo Handelstands Forening.

Her er kravene som fremmes overfor Oslos politiske ledelse. Og som handelstandsforeningen mener må iverksettes umiddelbart når koronapandemien er på retur:

• Fjerne eiendomsskatt på næring for 2020

• Gratis gategrunnleie på fortau/gater utenfor egen virksomhet i 2020

• Fjerne serveringsavgifter (alkohol o.a.) for restauranter mv. for 2020

• Styrke lørdagshandel i Oslo ved å samarbeide om gratis/rimelige parkeringshusbruk på lørdager

• Gratis kollektivtransport for alle fra dagen fra da nåværende “portforbud» oppheves og tre måneder frem i tid.

Les også: Kanon Catering tenker nytt og vil hjelpe folk i en vanskelig tid

— Velfungerende markedsplass etter krisen

— Disse tiltakene er innenfor kommunens handlingsrom og vil vise at byens politiske ledelse faktisk kommer våre næringer og markedsplasser i møte. Vi regner med at staten og finansnæringen vil komme våre bedrifter nokså raskt til hjelp i deres behov for likviditet og arbeidsrettslige regler, skriver Oslo Handelstands Forening.

— Våre krav til kommunen dreier seg om at vi snarest mulig må få på plass en velfungerende markedsplass etter krisen – og det bør også være byrådets prioritering!

Lytter til handelsstanden

Også Oslo kommune vurderer fortløpende behovene for tiltak for handels- og servicenæringen i byen.

– Byrådet tar situasjonen for næringslivet i Oslo på største alvor. Handels- og servicenæringen er blant bransjene som befinner seg i en krevende situasjon, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Byrådet vil vurdere hva kommunen kan gjøre for å få hjulene i gang igjen når restriksjonene oppheves og vi skal tilbake til en normal situasjon. Innspillene fra Oslo Handelsstands Forening tas med i det videre arbeidet.

Powered by Labrador CMS