Oslo 20211019. Byrådsleder Raymond Johansen og Sunniva Holmås Eidsvoll holder pressekonferanse i forbindelse med endring i sammensetningen av byrådet i Oslo. Sunniva Holmås Eidsvoll oppnevnes som byråd for oppvekst og kunnskap og Inga Marte Thorkildsen trer ut av byrådet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Raymond Johansen (Ap) øyner håp om fortsatt byrådsmakt dersom tallene i ny måling holder seg også valgdagen.

Knalltall for SV i ny måling. Ville så vidt berget Raymond dersom det var valgresultatet

SV er nesten like store som Arbeiderpartiet i en fersk Oslo-måling. Samtidig går Høyre kraftig tilbake i hovedstaden. Det gir en knapp ledelse til de rødgrønne, og fortsatt Raymond Johansen som byrådsleder.

Publisert

I meningsmålingen InFact har gjort for Nettavisen har de rødgrønne partiene Ap, SV, MDG og Rødt en ørlitn ledelse på borgerlig blokk.

I målingen får de fire rødgrønne partiene 30 av bystyrets 59 mandater. Det vile sikret flertall for et fortsatt rødgrønt byråd ledet av Raymond Johansen (Ap).

De to mest oppsiktsvekkende tallene i målingen er kraftig fremgang for SV og en enda kraftigere tilbakegang for Høyre.

Ap og SV jevnstore i Oslo

SV går frem 4,4 prosentpoeng fra forrige InFact-måling og får en oppslutning på 14,5 prosent. Ap går bare frem 0,2 prosentpoeng og ender med oppslutning på 16,1 prosent. 

Hvis man tar forbehold for feilmarginer kan man si at Ap og SV nå er jevnstore i hovedstaden. Under to prosentpoeng skiller byrådskameratene i målingen, og de ville begge kapret ni mandater i bystyret dersom dette var valgresultatet.

Opplever valgthirller med nesten dødt løp i Oslo: Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (til h.) og Venstres 1. kandidat Hallstein Bjercke Foto: Arnsten Linstad
Opplever valgthirller med nesten dødt løp i Oslo: Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (til v.) og Venstres 1. kandidat Hallstein Bjercke.

Høyre har i alle målinger det siste året ligget med en oppslutning på godt over 30 prosent i hovedstaden. InFact-målingen er en kalddusj for byens største parti. 

Høyre går tilbake 8,2 prosentpoeng og havner med en oppslutning på 28 prosent.

Både MDG og Rødt ligger stabilt rundt oppslutningen fra forrige InFact-måling. De to partiene får henholdsvis 9,5 prosent (MDG går tilbake 01, prosentpoeng) og 10,1 prosent (Rødt går frem 1,7 prosentpoeng).

Hårfint rødgrønt flertall i bystyret

I mandatfordeling ville Ap og SV hver ha kapret ni mandater i bystyret dersom InFact-målingen var valgresultatet. Rødt og MDG ville også vært jevnstore med seks mandater hver. 

Samlet gir målingen de fire rødgrønne partiene 30 mandater, altså ett mer enn den borgerlige blokken.

På borgerlig side ville Høyre med sine 28 prosent i oppslutning får en bystyregruppe på 17 mandater. 

Venstre får en oppslutning på 9,7 prosent, en fremgang på 2,1 prosentpoeng og ville gitt seks mandater i bystyret.

KrF får 2 prosent oppslutning i målingen og ville beholdt dagens ene mandat. Frp får en oppslutning på 6,4 prosent og går tilbake 0,7 prosentpoeng. Det ville gitt fire mandater i bystyret.

Industripartiet inne med ett mandat

Dermed har dagens borgerlige blokk 28 mandater i InFact-målingen. Det aller siste mandatet går til Industri- og næringspartiet (INP), som i denne målingen får en oppslutning på 1,7 prosent i Oslo. Det er nok til å kapre ett mandat i bystyret.

INP hevder selv å være såkalt "blokkuavhengig" og partilederen har anmodet innvalgte representanter etter høstens valg til å stemme blankt ved ordførervalg. I parlamentarisk styrte Oslo er det ikke ordførervalget som er viktig, men hvem som får byrådsmakt. 

Selv om INP skulle ende opp med å stemme for et borgerlig byråd, ville det med InFact-tallene kun holdt til 29 mandater i bystyret for borgerlig blokk. Altså ett mandat unna flertall i bystyret.

Powered by Labrador CMS