Skolebyråden håper å unngå at Oslo-ungdom sovner i skolebøkene og i stedet stiller opplagte med den nye forsøksordningen med senere start på skoledagen.

Skal la Oslo-elever sove lenger om morgenen

– Ungdommer som sover mer, lærer mer, mener skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Snart skal senere skolestart testes ut for ungdomsskole- og videregåendeelever i Oslo.

Publisert

– Ungdom sover for lite, og det er veldig bekymringsfullt. Det er godt belegg for at søvnmangel går ut over læring og helse. Derfor vil vi nå teste ut senere start på skoledagen, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll, i en pressemelding mandag ettermiddag.

Utdanningsetaten har nå fått i oppdrag å utrede og teste ut senere start på skoledagen blant elever på ungdomstrinnet og i videregående skole i Oslo og setter nå i gang med å utarbeide et opplegg med mål om et toårig prøveprosjekt.

– B-mennesker

Neste år er satt som oppstart for forsøket, som det er opp til skolene om de ønsker å delta på. Både elever og foresatte skal tilbys veiledning og opplæring samt få støtte til å legge om søvnvaner, ifølge skolebyråden.

– En av grunnene til at ungdom sover for lite er at de har en annen biologisk døgnrytme enn voksne, tenåringer er biologisk sett B-mennesker. I dag er skoledagen tilpasset voksnes døgnrytme, og det kan gå ut over elevenes læringsutbytte, fortsetter Holmås Eidsvoll.

– Jeg er skikkelig stolt over at Oslo går i bresjen her. Om ti år ser vi oss kanskje tilbake og sier: Selvfølgelig måtte skoledagen skyves på, legger hun til.

– Må prøves ut i Oslo også

Skolebyråden viser til lignende forsøk i USA tyder på positiv effekt i form av høyere oppmøte, mer ro i klasserommene og bedre karakterer samt bedre konsentrasjon blant mer opplagte og utvilte elever. 

I tillegg viser en norsk studie gjennomført ved Universitetet i Bergen noe av det samme, påpeker hun.

– Vi må selvsagt prøve ut dette i Oslo også. Hvis vi skal utvikle skolen og sørge for at flere lærer mer, må vi hele tiden prøve ut nye tiltak. Utprøvingen skal være forskningsbasert og gi ny kunnskap, og det er stor interesse for slike prosjekter i søvnforskningsmiljøet, avslutter Holmås Eidsvoll.

Powered by Labrador CMS