Det er denne hjørnegården Urbanium mener bør rives, slik at det kan bygges rimelige boliger i kvartalet. Rødt sier nei. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

– Hauskvartalet er endelig i siget. Barnslig og dumt av Rødt å rope om skandale

Jeg er anarkist, ikke kommunist. Det viktige for meg er ikke at det offentlige skal eie alt. Jeg er egentlig jævlig skeptisk til akkurat det. Jeg vil ha løsninger, kreativitet og mangfold.

Publisert

Etter årevis med stillstand er Hauskvartalet endelig godt på vei til å bli et levende byøkologisk kulturkvartal til glede for alle. At Rødt nå vil ekspropriere deler av kvartalet, vil bare bety nye utsettelser – og en kjemperegning til kommunen. Det er ingen tjent med.

Byene våre trenger alternative miljøer. Ofte er det her de viktige svarene på tidens utfordringer utvikler seg, de som systemet og forvaltningen ikke selv klarer å komme opp med. Skal man kunne tenke alternativt, hjelper det å kunne leve alternativt. Hauskvartalet er et av få stedene i Oslo hvor det skal være rom for det. Derfor er Hauskvartalet så viktig.

Heldigvis holdt Hausmania ut

Jeg har fulgt Haus siden jeg var aktivist i Svartlamoen-miljøet i Trondheim. Hauskvartalet ble kjøpt av Oslo kommune fra Statsbygg i 2004 og ble regulert til byøkologisk kulturkvartal i 2008. Brukermedvirkning, kultur og rimelige boliger med enkel standard står helt sentralt.

Men i årene fra 2008 skjedde det lite i kvartalet og strøket fikk et nedslitt og lite inviterende preg. Utviklingen gikk alt for sakte, og området forfalt. Heldigvis holdt kulturhuset Hausmania ut, med blant annet Grusomhetens teater, kulturverksteder og studioer.

Da det rødgrønne byrådet tok over i 2015, hadde de borgerlige nettopp solgt de to boligtomtene og de to brakktomtene til den private utbyggeren Urbanium. Jeg satt i bystyret, og vi skulle godkjenne salget. Samtidig fikk vi vurderinger av det nye byrådet på hva det faktisk ville koste å utvikle hele kvartalet i tråd med intensjonen: Svaret var godt over 100 millioner.

Personer bak utviklingen av Hausmania og Vega Scene (fra v.): Gunnar Gram Franck, Unnur Sande, Hege Aga Edelsteen og Harald Nissen (MDG). Foto: Vegard Velle

Urbanium forpliktet seg

Kulturhuset Hausmania mangla minst 50 millioner for å få på plass fasiliteter i tråd med reguleringsplanen. Tomtene som var solgt hadde utviklingskostnader på minst 60 millioner. Gode råd var dyre.

Vi kalte Urbanium til møte, for å ta en grundig prat om planene deres. Å godkjenne et salg kunne kun være aktuelt om Urbanium forpliktet seg til å oppfylle intensjonene i planen. Det gikk Urbanium med på og forplikta seg til å bygge Vega scene og rimelige og alternative boliger.

Jeg er anarkist, og ikke kommunist. Det viktige for meg er ikke at det offentlige skal eie alt. Jeg er egentlig jævlig skeptisk til akkurat det. Jeg vil ha løsninger, kreativitet og mangfold. Han du har minst til felles med, er noen ganger han du bør ha mest med å gjøre, sa Gandhi. For hvordan skal du ellers få flytta på ting?

Et samarbeid som har funka

Jeg er stolt av at det rødgrønne byrådet har bevilget de 50 millionene som Hausmania har mangla og at arbeid og grundige medvirkningsprosesser gjennomføres for den videre utviklingen der, med blant annet nye haller. Den alternative kafeen og klubbscena Kafe Hærverk har kommet opp og stå, ut mot Hausmannsgate. Kommunen tar nå endelig det ansvaret den bør ta.

Og så har jeg fulgt med på Urbanium. I høst åpna Vega Scene i nye lokaler på sirkustomta, en storstue for alternativ film, nyskrevet researchbasert teater og debatt. Dette er ikke hverdagskost i Oslo! Urbanium har bygd kulturhuset i rekordfart, og kommunen har fulgt opp med tilskudd til Vega Scene. Dette er et samarbeid som har funka. Og resultatet har blitt veldig bra. Hauskvartalet tilbyr nå et sterkt, mangfoldig og alternativt kulturtilbud til hele byen.

Hjørnegården kan måtte rives

Nå er det boligdelen av kvartalet som mangler. En av de tre boligtomtene er en klassisk bygård som er regulert til bevaring, men som ble stengt av i 2010 av sikkerhetshensyn. Urbanium har gjennomført en konkurranse om hvordan man kan bygge byøkologiske og rimelige boliger i kvartalet. De har plukket en vinner, konseptet «Habitat Haus», som imidlertid forutsetter at hjørnegården rives. Her er det vurderinger og prioriteringer som må gjøres.

Det er en ærlig sak at man underveis diskuterer og vurderer hvordan vi best kan få til gode løsninger for rimelige boliger i Hauskvartalet.

Byråd Hanna E. Marcussen, fra mitt parti, har orientert bystyret om problemstillingen og invitert bystyret til å vurdere saken og kommentere den. Det er vel og merke per i dag ikke tatt noen beslutninger om riving av den avstengte hjørnegården, og noe slikt kan uansett ikke komme på tale uten en omreguleringsprosess og nytt vedtak i bystyret.

Barnslig og dumt

At Rødt straks roper «skandale» og påstår at byrådet vil «rasere det byøkologiske kvartalet», blir bare barnslig og dumt. Og så er det jo faktisk feil. Som vanlig har Rødt heller ingen finansiering av sitt forslag.

Jeg er opptatt av at vi nå får det byøkologiske kulturkvartalet helt i havn, og ikke får en situasjon hvor alt blir satt på vent igjen på grunn av ideologisk spill for galleriet - slik Rødt legger opp til.

Powered by Labrador CMS