DEBATT

Jenny Helene Syse
Jeg var kun var noen tårer unna å ikke møte opp på skolen første skoledag, sier Jenny Helene Syse.

– Nå kan friheten til å bestemme over sine siste skoleår forsvinne

For meg var denne valgfriheten avgjørende. Første skoledag i 1. klasse på videregående skole var en dag jeg lenge hadde gruet meg til. Jeg gråt, jeg var sur, jeg vegret meg.

Publisert

Når man har gått ti år på skolen er mange rimelig lei. Ungdomsskolen er en tøff tid for mange, og det er vanskelig å finne motivasjon for de siste årene før du er ferdig på skolen.

Å kunne bestemme selv hvor du skal tilbringe de siste årene utgjør for mange hele forskjellen. For det hjelper med motivasjonen når man kan stå opp på morgenen å gå til en skole man vil gå til.

For meg var denne valgfriheten avgjørende. Første skoledag i 1. klasse på videregående skole var en dag jeg lenge hadde gruet meg til. Jeg gråt, jeg var sur, jeg vegret meg. Det var ikke fordi jeg hadde det dårlig på skolen.

Det var ikke fordi jeg ble mobbet, hadde noen uvenner, var redd for ikke å passe inn eller lå veldig langt bak. Det var fordi jeg ikke hadde noe motivasjon igjen. Jeg var så lei av skolen at jeg vurderte å ikke møte opp på første skoledag en gang.

Fikk plass på Katta

Men så fikk jeg beskjeden: jeg hadde fått plass på drømmeskolen min, Oslo Katedralskole. For en som kun var noen tårer unna å ikke møte opp på skolen første skoledag, var det muligheten til å velge den skolen jeg ville som gjorde hele forskjellen. For første gang på mange år gledet jeg meg til å gå på skolen.

Jeg kjenner mange som har vært i samme situasjon. Når man går ut av 10. klasse kan det være vanskelig å se lyset i enden av tunnelen. Da hjelper det enormt å vite at man hvert fall har valgt selv hvor man skal tilbringe de siste skoleårene. Det skaper en trygghet og ikke minst bidrar med motivasjonen.

Utrolig bekymret

Jeg blir derfor utrolig bekymret når jeg ser at byrådet går til valg på å avvikle fritt skolevalg. Modellen de skal innføre baserer seg på flaks. Noen elever kommer til å bli heldige, andre blir det ikke. Noen kommer til å få velge hvor de vil, andre kommer ikke til å få gjøre det.

Det virker for meg som om det rødgrønne byrådet har glemt å ta hensyn til elevene i det hele. De har glemt at valgfriheten er avgjørende for mange, meg selv inkludert, og at den som kjenner seg selv best er nettopp seg selv.

Jeg er utrolig glad

Det var JEG som visste hva slags miljø jeg ville passe inn i, ikke Raymond. Det var JEG som visste hvilken skole som ville passe meg best, ikke Raymond.

Jeg er utrolig glad for at jeg fikk lov til å velge skole selv, og jeg syns det er utrolig synd hvis fremtidige elever ikke får det. Høyre er garantisten for valgfriheten, og det inkluderer friheten til å velge skole selv. Byrådet skal ikke bestemme over din fremtid, det skal du faktisk få lov til selv.

Powered by Labrador CMS