— Vi vil ta vare på lokale båttradisjoner, sier Kim Brantenberg, leder i Kystlaget Viken.

Kim fra Kystlaget Viken vil gjerne lære deg å bygge din egen trebåt. – Vi holder dørene åpne

Engasjementet for trebåtkultur blomstrer i Oslo. På Akershuskaia, ved Akershus festning, vil Kim gjerne lære oslofolk mer om trebåtkulturen langs fjorden.

Publisert

Det lukter salt sjø, tjære og trebåter i skur 29, hvor Kystlaget Viken arbeider for å ta vare på den lokale kystkulturen. I helga var representanter fra seks kystlag rundt Oslofjorden samlet i havneskurene på Akershuskaia.

Et kystlag er en frivillig lokal forening som jobber med å ta vare på sin lokale kystkultur under det felles mottoet «vern gjennom bruk». Langs norskekysten finnes det 121 lokale kystlag.

Oslos kystlag, Kystlaget Viken, er et av landets eldste og feiret 40 år i år. – Navnet tok de lenge før det nye storfylket tok seg den frihet å kalle seg det samme, forsikrer leder Kim Brantenberg.

En gammel robåt av typen «Lyngørputt» måles opp, og blir utgangspunkt for båtene som skal bygges på kurs i havneskuret i vinter.

— For oss er det viktig å løfte fram historie og tradisjoner rundt fritidsbåtkulturen på fjorden her. Tresnekkene, for eksempel. Vi tar vare på historien og formidler den til folk, sier Brantenberg i en pressemelding.

Åpent verksted

Brantenberg inviterer inn i kystlagets båthall i havneskur 29 på Akershuskaia. Der kan alle som vil få være med å dyrke sin lidenskap for ordentlige båter av tre. Hver torsdag, og noen lørdager, står dørene åpne for dem som er nysgjerrige på båtbygging og båtkultur.

For tiden er tre båter under restaurering og en er under bygging. En av snekkene det jobbes på skal på sikt bli en felles delebåt som alle som melder seg inn i kystlaget kan bruke.

I skur 29 lukter det godt av treverk. Her dyrkes lidenskapen for trebåter hele året.

Bygg din egen robåt

— Vi har alltid dørene åpne når vi står her og jobber og opplever mye interesse fra folk som går forbi på kaia. Samtalene innledes gjerne med at her lukta det jammen godt, ler Brantenberg.

Båtlivet på fjorden tar for de fleste en pause i vintermånedene, men under tak på Akershuskaia, med en lunk på ovnen, kan entusiastene gjøre båtene klare for nye turer til våren. I vinter kan man også melde seg på kurs hvor man kan bygge sin egen lille robåt av typen «Lyngørputt» under kyndig veiledning.

Powered by Labrador CMS