Rettssaken mot kunsthandler John Hedemark starter i Oslo tingrett mandag. Han er tiltalt for grovt bedrageri etter at han solgte minst 91 bilder som han selv hadde malt under navnene Werner Jensen, Erik Kron eller Knut Olesen. Selv nekter han straffskyld og har sagt til NRK at navnene er pseudonymer.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Kunsthandler John Hedemark avbildet før rettssaken mot ham i Oslo tingrett startet. Han har hele tiden nektet straffeskyld.

Kunsthandler dømt til fengsel i Werner Jensen-saken: - Jeg kommer til å anke dommen

Kunstner og kunsthandler John Hedemark (57) er i Oslo tingrett dømt til ett års fengsel for bedrageri i Werner Jensen-saken. — Dommen ankes 100 prosent sikkert, sier 57-åringen.

Publisert

I tillegg er han dømt til å betale til sammen 653.443 kroner i skadeerstatning til 16 ulike fornærmede i saken.

Politiet har også fått medhold i å inndra over 200 av kunstnerens bilder, skriver E24.

Erkjente ikke straffeskyld

Hedemark hadde 91 bilder av «Werner Jensen», «Erik Kron» og «Knut Olesen» for salg i galleriet sitt på Frogner.

Han skal ha oppgitt at alle tre var velrenommerte kunstnere, uten å opplyse at navnene var pseudonymer som han selv sto bak.

En av de fornærmede i saken kjøpte et maleri for 70.000 kroner.

Hedemark erkjente ikke straffskyld i saken.

— Jeg mener jeg har mitt på det tørre. Jeg har bygget opp et kunstalias som har vært et kunstprosjekt gjennom 25 år, Hedemark i forkant av rettssaken.

— Det kan jeg stå inne for – både kunsthistorisk, det jeg har malt og det jeg har levert, sa han til NRK i forkant av rettssaken.

Han kommer til å anke dommen.

— Dommen ankes 100 prosent sikkert. Det er flere ting jeg finner underlig i rettens resonnementer, så her er det mye advokatmat fremover, sier Hedemark til E24.

— Bevist at han ga villedende informasjon

E24 skriver at Oslo tingrett i den ferske dommen legger vekt på at Hedemark ved flere anledninger har lagt ved CV-er for de ulike kunstnerne når han har solgt bildene.

Han har også gitt «CV-informasjon» om kunstnerne i dialog og forklart at de har meritter som ikke faktisk eksisterte, og ved en anledning hevdet at Werner Jensen hadde vunnet en pris på New York Art Expo.

«Retten finner det bevist at tiltalte ga villedende informasjon til fornærmede i form av informasjon om høyere verdi enn salgsprisen, utstilling i New York og CV-informasjon. Fornærmede risikerte tap av forventet vinning», står det i dommen.

Powered by Labrador CMS