Samuel Haukenes og Iman Belgasim. Foto: Live Drønen

Engasjerte ungdommer på Tøyen hjelper eldre mennesker med praktiske gjøremål

Publisert

"Alt barnebarn kan gjøre for besteforeldrene sine, kan vi gjøre", lyder beskjeden fra Ungdomsbasen Tøyen. Ungdommene hjelper eldre, helt gratis – men sliter med å få nok oppdrag.

— Hjelpen jeg har fått har vært veldig viktig for meg. Jeg hadde kanskje klart meg uten, men ikke like bra, sier Samuel Haukenes, en eldre mann bosatt på Tøyen i Oslo.

Samuel får rydde- og vaskehjelp fra ungdomsbasen Tøyen, et prosjekt i regi av Oslo kommune, bydel Gamle Oslo, som tilbyr praktisk hjelp for eldre.

— Det var en periode i sommer da ungdommene ikke hadde vært her på en måned, på grunn av sommerferie, og jeg holdt på å bli overmanna av hvor rotete det var, ler Samuel.

Majid Ziraksaz og Iman Belgasim synes begge det er givende å jobbe med prosjektet. Foto: Live Drønen

Ungdommene gjør typiske ting som et barnebarn ville gjort for besteforeldrene sine, som å handle mat, gå turer i nærområdet, rydde, vaske og lignende. Tjenesten er gratis og helt uforpliktende for de eldre, men ungdommene får betalt fra kommunen, som finansierer prosjektet som en del av områdeløftet på Tøyen.

Ulike oppgaver

I dag er arbeidsleder Majid Ziraksaz og sytten år gamle Iman Belgasim på jobb hos Samuel Haukenes. Iman har jobbet med prosjektet siden det startet for snart ett år siden. Nå har hun en av sine siste vakter før jobben går videre til en annen ungdom.

Ungdomsteamene jobber nemlig bare i bestemte perioder, for å gi flest mulig arbeidserfaring. I tillegg rulleres det på hvilke eldre de besøker, for å få erfaring med så mange forskjellige oppgaver som mulig.

Iman i god gang med vasking hos Samuel. Foto: Live Drønen

— Vi har for eksempel ei eldre dame som bare trenger hjelp med å lufte hunden. Og så er det flere som ønsker at vi skal vaske, noen som har behov for at vi handler for dem, og noen vil bare ha selskap, sier Iman.

— Dette passer meg perfekt

Samuel var den aller første som tok kontakt med ungdomsbasen. Han kom tilfeldig over en plakat med informasjon om prosjektet, som hang i gata han bor i.

— Etter å ha vært på rehabilitering etter et hjerneslag fikk jeg anbefalt hjemmehjelpen, men det ble for komplisert, og tok lang tid. Så da jeg så plakaten slo jeg til, og ringte, sier han.

Han forteller at det begynte med en skrue som var løs. Bokstavelig talt – han trengte hjelp til å fikse noen skruer på ei hylle i leiligheten sin.

— Det var utgangspunktet mitt, og siden har det balla på seg. Jeg klarer jo mye selv, men det er noen ting jeg trenger hjelp til, og derfor passer dette meg helt perfekt.

Selfie

Samuel Haukenes var den første som tok kontakt med Ungdomsbasen. Foto: Live Drønen

Iman er nå en del av gruppa på syv ungdommer som rullerer på å besøke Samuel en til to ganger i uka. Hun trives med arbeidet, og ler når Samuel nevner ordet selfie. Det er visst flere av ungdommene som synes det store vinduet i leiligheten hans, som ligger i femte etasje, har perfekt lys for nettopp å ta en selfie.

— Jeg husker det var en av ungdommene som vaska vinduet her, som tok selfie oppi der. Hun stod nesten ut av vinduet. Det så farlig ut, og jeg måtte nesten kjefte på henne, ler Samuel.

— Men det ble vel et fint bilde.

Iman ler, og sier det er flere av ungdommene som har tatt selfie i det vinduet.

Sliter med å få med eldre

Arbeidsleder Majid Ziraksazer følger ungdommene tett, og er ofte med på besøkene til de eldre for å hjelpe til. Han arbeider også mye med å nå ut til flere, gjennom å dele ut og henge opp plakater, men sier at det ikke er lett.

— Vi vet jo at de er der ute, eldre som gjerne kunne trengt en hjelpende hånd, enten det er i hverdagen eller en kortere periode av livet. Men det virker som om terskelen er høy for å ta kontakt med oss, og det ønsker vi å endre på, sier Majid.

Majid er ofte med ungdommene til de eldre, og følger dem godt opp. Foto: Live Drønen

— Prosjektet er en vinn-vinn-situasjon for både ungdommene og de eldre. Min erfaring er at med en gang jeg forklarer til de eldre hvor givende dette prosjektet er for ungdommene, så sier de lettere ja, sier Majid.

— Gjennom jobben får ungdommene en bedre forståelse for arbeidslivet, og hvordan det er å være voksen, og ikke minst et innblikk i eldre menneskers liv. De lærer seg om ulike utfordringer, om respekt, og får føle seg stolte og nyttige.

Tør ikke spørre

Samuel tror eldre mennesker kan være litt skeptiske.

— Det kan kanskje ha noe å gjøre med erfaringer de har gjort seg tidligere, med for eksempel NAV. Og så er det noen som kanskje ikke tør å spørre. Men jeg vil absolutt anbefale andre å bruke dette tilbudet, og at de skal vite hvor lett det er å komme i gang med det.

Tøyen er hovedområdet for prosjektet, men siden det har vært vanskelig å få nok eldre har ungdommene også tatt oppdrag på Grønland.

— Eldre mennesker er kanskje litt for beskjedne, sier Majid, som ofte sender ungdommene ut med plakater på Tøyensenteret og på Grønland, i håp om å få flere oppdrag.

— Ta kontakt med oss!

Prosjektet ungdomsbasen Tøyen blir evaluert hvert år og får fornyelse hvis de eldre brukerne er fornøyde. Så langt har de bare fått positive tilbakemeldinger, og både Majid, Iman og Samuel håper prosjektet kan holde på så lenge som mulig.

Iman synes er trist å slutte, men er glad for at flere kan få den erfaringen hun har fått.

Arbeidsoppgavene kan være alt fra vasking og rydding til å gå turer. Foto: Live Drønen

— Det har vært veldig lærerikt, sier hun.

Nå skal hun begynne i andre klasse på videregående, og Majid skal hjelpe henne å søke jobb videre. Og så skal han få inn nye ungdommer.

— Det kommer en ny gruppe med ungdommer, men vi holder kontakten med Iman og de andre, og noen jobber litt for oss hvis det er behov for det.

Før vi går har Majid en siste oppfordring til alle på Tøyen:

— Hvis du eller noen eldre du kjenner trenger hjelpen vi tilbyr håper vi dere tar kontakt med oss! Vi har mange engasjerte ungdommer som virkelig ønsker å jobbe, sier han.

Se kontaktinfo og annen informasjon på ungdomsbasens Facebook-sider.

Powered by Labrador CMS