Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Familiebedriften Victors vinbar håper på koronastøtte. Men hvor er det blitt av de siste 500 millionene Stortinget bevilget?
— Vi vet ikke når midlene vil komme, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) om når Oslo kan få sin del av 500 millioner koronakroner Stortinget bevilget. I mellomtiden sliter familiebedriften Victor vinbar på Frogner.
På Frogner er Victors vinbar blitt en populær møteplass for både nabolaget og folk fra andre deler av byen. Men i likhet med alle andre av Oslos serveringssteder med skjenkebevilling har koronapandemien rammet familiebedriften hardt økonomisk.
— Vi måtte stenge og permitterte ansatte i skjenkestansen rett før jul, og da var vi ikke på nett. Det betyr at vi ikke rakk å søke på forrige runde med kompensasjon, sier medinnehaver Siv Regina Størseth Sletten.
Fire av ti serveringssteder søkte ikke
Victors vinbar er ikke alene om å ikke ha rukket den korte fristen i de statlige koronapengene bystyret vedtok å la byrådet fordele i januar i år. Rundt 40 prosent av Oslos serveringssteder med skjenkebevilling søkte ikke i forrige runde.
Nå håper flere av byens serveringssteder, blant annet Victors vinbar på Frogner, at det er mulig å søke på nesten runde. Stortinget vedtok nemlig 24. januar å bevilge ytterligere 500 millioner kroner i koronastøtte.
Den halve milliarden har imidlertid ikke kommunene sett snurten av ennå. Oslo er byen der bransjen ble hardest rammet og det er rimelig å tro at hovedstaden skal ha en god slump av den halve milliarden.
Men hvor er pengene? Oslos næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) fikk spørsmål om det i bystyrets finansutvalg sist torsdag.
— Vi ble skikkelig deppa
— Vi vet ikke når midlene vil komme eller hvilken innretning de vil ha, svarte Evensen på spørsmål fra Høyres finanspolitiker Elin Horn Galtung.
— Oslo kommune har sagt fra om at det er behov for mer kompensasjon til vårt næringsliv. Vi har selvfølgelig merket oss bystyrets veldig tydelige signaler. Dersom det kommer mer midler vil vi møte partene for å finne en best mulig lokal innretning, sa næringsbyråden.
— Vi vil forsøke å finne en ordning som i best mulig grad treffer virksomheter som til nå har falt utenfor både statlig og kommunale ordninger, la Victoria Marie Evensen til.
Mens tiden går renner sanden ut av timeglasset for mange hardt prøvede serveringssteder i Oslo.
— Vi ble skikkelig deppa når vi ble stengt ned og tok juleferie. Vi fører regnskapet selv og rakk dessverre ikke å søke i tide fordi fristen var så kort, sier Siv Regina Størseth Sletten ved Victors vinbar.
— Oppfordrer regjeringen til å fordele raskt
— Skulle gjerne ønsket at det kom ny mulighet for å søke krisestøtte, for vi trenger det virkelig, legger hun til.
Victors vinbar møter forståelse fra Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke. Han mener det nå haster med at regjeringen fordeler de 500 millionene til kommunene.
— Vi oppfordrer regjeringen til å fordele pengene så raskt som mulig. Næringslivet i byen er hardt rammet av nedstengningene, og vi må derfor få pengene ut til bedriftene raskt, sier Bjercke.
I forrige runde gikk det raskt unna både i byrådet og bystyret da Oslo hadde fått sine penger fra staten. Byrådet fikk fullmakt til å betale ut, og bare dager senere hadde flere serveringsbedrifter penger på konto.
Men som sagt var det mange som av ulike grunner ikke søkte, og som nå håper på penger. Enkelte av bedriftene falt utenfor støtteordningen, og nå skal altså byrådet prioritere dem.
— Jeg er glad for at byrådet sier at de nå vil finne en innretning som gjør at de som tidligere har falt utenfor statlige og kommunale ordninger, nå skal komme innenfor, sier Hallstein Bjercke.