Snart blir deler av taket på Slottet dekket av solcellepaneler. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Solkongen var ikke død likevel. Nå får kongefamilien solceller på slottstaket

De siste årene har Slottet tatt grep for å bli mer klima- og miljøvennlig. Nå kan store deler av taket bli dekket av solcellepaneler.

Publisert

I første omgang dreier det seg om å dekke et lite område av taket med solcellepaneler. Men det kan bli mer etterhvert.

– Når testperioden er over, og om den skulle vise seg å være vellykket, så er planen er å utvide solcelleanlegget til store deler av taket på Slottet, med unntak av den delen som vender mot Slottsplassen, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gj. Gjeruldsen, til E24.

Et anlegg på 3,1 kilowatt skal testes i et år. Deretter skal kongehuset ta stilling til en eventuell utvidelse.

Blått blod i årene, grønn strøm i taket

Kong Harald og dronning Sonja blir ikke de første kongelige som prøver seg på en miljøvennlig takvariant. Helt siden 2010 har svenskekongen hatt et lite prøveanlegg med solcellepaneler på taket. Det har, ifølge det svenske hoffet selv, fungert perfekt.

Det vurderes nå om anlegget skal utvides til å dekke store deler av det svenske slottstaket. Energiproduksjonen kan i så fall komme opp i 500 000 kilowattimer i året. Dette tilsvarer årsforbruket til tjue gjennomsnittlige rekkehus.

En kongelig miljøstrategi

I fjor utarbeidet det norske Slottet en miljøstrategi, kalt "Det Grønne Slottet". Strategien er et samarbeid mellom kongefamilien, ledelsen ved hoffet, hoffets miljøgruppe under ledelse av kronprinsessen, samt eksterne rådgivere fra Sigla.

– Solcelleprosjektet er en del av hoffets miljøstrategi, forteller Gjeruldsen.

Som en del av strategien, måler kongehuset blant annet energiforbruk, klimautslipp, transport, avfall, matsvinn og bruk av kjemikalier til rengjøring og parkdrift, ifølge årsrapporten for 2016.

De har også innført kjøttfri mandag og byttet til led-lyspærer. I tillegg bedriver hoffet systematisk utskiftning av fossile biler, og de ansatte har tilgang til elsykler som kan brukes til eventuelle ærender i løpet av arbeidsdagen.

– Norge har satt ambisiøse klimamål. Det kongelige hoff ønsker å bidra i dette arbeidet, sier Gjeruldsen.

Powered by Labrador CMS