Oslo politidistrikt tok initiativ til en samarbeidskontroll i gullsmedbransjen.

Oslo-politiet tok beslag i smykker, gull og kontanter etter aksjon: – Forbrukere skal være trygge på at de får det de betaler for

En felleskontroll i Oslo-politiets regi sammen med Justervesenet og Tolletaten ga nedslående resultat når det kommer til salg av edle metaller.

Publisert

Det var Oslo politidistrikt som tok initiativ til felleskontrollen innen edelmetall- og brukthandelbransjen som ble gjennomført i samarbeid med Justervesenet og Tolletaten, med mål om å undersøke eventuelle lovbrudd knyttet til salg av gull, sølv og kjente merkevarer hos en aktør.

Det ble hos aktøren avdekket flere vesentlige brudd på lover og regler, opplyser Justervesenet i en pressemelding.

Etter kontrollen, tok Oslo-politiet beslag i en halv kilo smykker og opprettet anmeldelse for brudd på varemerkeloven.

Brudd på brukthandelregelverket ble også avdekket, knyttet til manglende bevilgning for to selskap, samt mangelfull protokollføring. I en av sakene tok politiet beslag i gull og kontanter.

Må ha politiløyve

Alle som driver med brukthandel, må ha løyve fra politiet, og protokollføring og oppbevaringstid er blant det det er krav om. 

Tolletaten har bistått politiet med kompetanse i tilknytning til såkalte IPR-varer (Intellectual Property Rights), eller piratkopier om du vil.

Varer som er etterligninger eller kopier av produkter med spesielt varemerke, design eller patent krenker rettighetshaverens såkalte immaterielle rettigheter. Tolletatens jobb i denne sammenheng er å avdekke, tilbakeholde og varsle om varer og virksomheter som kan bryte med gitte reguleringer og retningslinjer på feltet.

Justervesenet er på sin side forvaltningsmyndighet for varer av edelt metall, i tillegg til direktorat for måleteknikk. Dette innebærer blant annet sjekk av at gull, sølv og platina har korrekt finhetsstempel og ansvarsmerke samt om sistnevnte er registrert hos Patentstyret eller innmeldt til Justervesenet.

Å selge varer i Norge som ikke oppfyller kravene i edelmetalloven og -forskriften, er ulovlig.

Om varene er stemplet med finhets- og ansvarsmerker, er blant det Justervesenet sjekker.

Ikke etter norsk standard

Kontrollen som de tre etatene gjennomførte i fellesskapet, avdekket at alle kontrollerte varer manglet ansvarsmerke, i tillegg til at finhetsmerkingen ikke var etter norsk standard. Finheten til edelmetall skal i Norge angis i tusendeler, ikke i karat.

Gullvarer ble dessuten solgt med vektpris og var ikke merket med enhetspris. Vektene ble med det underlagt tilsyn.

«Vekter i denne bransjen skal være presisjonsvekter med samsvarsvurdering, noe det ikke var i dette tilfellet», påpekes det fra Justervesenets hold.

Vekter brukt til økonomiske oppgjør er underlagt tilsyn.

– Avslørte et behov

Forholdene kontrollen avdekket, går først og fremst utover forbrukeren, mener Justervesenets avdelingsdirektør for tilsyn, Nils Magnar Thomassen.

– Denne aksjonen avslørte at det er behov for slike kontroller. Forbrukere skal være trygge på at de får det de betaler for, og aktører i denne bransjen plikter å sette seg inn i regelverket, uttaler Thomassen.

– Vi ser også at det er behov for bedre informasjon om regelverket, legger han til.

Det påpekes på sin side at en slik kontroll gjennomført i fellesskap mellom Oslo-politiet, Justervesenet og Tolletaten «bidrar til en helhetlig tilnærming og mer effektiv ressursbruk for å sikre overholdelse av regelverket».



Powered by Labrador CMS