Vålerengas Daniel Fredheim Holm under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Bodø/Glimt på Intility Arena lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Daniel Fredheim Holm, det evige talentet, gir seg etter 300 kamper for Vålerenga

Daniel Fredheim Holm var i sin tid et av de største fotballtalentene i Norge, med sin slepne teknikk og eminente evne til å finne de gode gjennombruddspasningene og slå de presise innleggene.

Hadde det ikke vært for en karriere preget av skadetrøbbel uten like, hadde han kommet mye lenger enn til Aalborg på sin reise ut av Norge. Den kunne for øvrig vært lang. Men sånn ble det aldri for Oslo-gutten.

Han ble sittende på benken med skader, vel vitende om at han kunne vært der ute og avgjort kamper med sin spisskompetanse og sjeldne ro.

Skade på skade

Skader har dessverre vært gjennomgangsmelodien for gutten fra Lindeberg. Det er derfor intet annet enn vemodig at det evige talentet Fredheim Holm må pakke inn håndkleet i en alder av 33.

Det er ikke det at 33 er en uvanlig alder å gi seg i som fotballspiller. Det er mer det at man sitter igjen med en følelse av at han kunne gitt mye mer til norsk fotball enn han ga, hadde han bare sluppet å kave med skader hele sin karriere.

Ja, man kan vel med godt belegg påstå at det ikke ville vært et spørsmål om hvorvidt han ville bidratt mer, men i hvor stor grad. Til tross for at han ble tilbudt ny kontrakt i Vålerenga, har Daniel nå altså valgt å gi seg.

Vålerengas Daniel Fredheim Holm (t.v.) i duell med Kristiansunds Liridon Kalludra under eliteseriekampen i fotball mellom VIF og Kristiansund på Intility Arena. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

En av mange Skeid-gutter

Daniel Fredheim Holm viste seg frem for det norske publikummet allerede som 15-åring i Skeid, der han var en av mange store fotballprofiler. Andre som kan nevnes er Mohammed «Moa» Abdelloue (en av Holms næreste venner, som også har blitt satt tilbake av skader), Mostafa «Mos» Abdelloue, Daniel Braaten og Morten Berre.

Skeid valgte tidlig å satse på Fredheim Holm, og han debuterte derfor i 1. divisjon allerede som 15-åring, nettopp mot Vålerenga, det ene året de var på en snarvisitt i fotballforbundets nest høyeste nivå. To år senere var han med på å slå Vålerenga ut av cupen. Han var da 18 år, og Fredheim Holm og Daniel Braaten storspilte da Skeid vant 3–1 på Ullevål.

Et av Norges største talenter

Da Daniel kom til Vålerenga som 18-åring før sesongen 2004, ble han regnet som et av Norges største talenter. 19 år gammel ble han omtalt som en spiller også landslaget ville ha mye glede av i årene fremover.

Han etablerte seg tidlig i Vålerengas startellever, og spilte i sin første sesong 25 av 26 kamper i Tippeligaen, samtidig som han noterte seg for fem mål. Han vant også ligasølv med Vålerenga dette året.

Han tok med seg alle medaljevalører i Eliteserien i løpet av sine tre første år i klubben og scoret i tillegg to mål da han som kaptein ledet laget til seier i cupfinalen 2008.

Ble solgt til Aalborg

Som Enga-supporter kan man fort bli panegyrisk når man skal skrive om Daniel Fredheim Holm. Han er tross alt fra østkanten (vokst opp på Lindeberg i Oslo), sønn av tidligere fotballspiller og trener Paal Fredheim og halvbror til fotballspiller Thomas Holm.

Han har spilt over 300 kamper for Vålerenga, den siste sesongen som selvskreven kaptein, i tillegg til å være en sympatisk og likandes fyr. Men mye av grunnen til at han har vært så lenge i klubben er skadene.

Han prøvde seg på et utenlandsopphold i 2009, da han ble solgt til Aalborg, men måtte returnere til Norge på grunn av skader. Som den meget skadeplagede spilleren han alltid har vært, ble han langt mindre attraktiv for store klubber.

I 2011 signerte han derfor en treårskontrakt med Rosenborg. Her spilte han 45 kamper og scoret fire mål. I Vålerenga har han 300 kamper og 32 mål, noe som ikke er mye for en ving. Men det sier ikke noe om Fredheim Holms kvaliteter, mer om spilletypen hans.

Eliteserien 2015. Vålerengas Elias Mar Omarsson og Gahyas Zahid gratulerer Daniel Fredheim Holm med 3-1 scoringen mot Sarpsborg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Et unikum i fotballen

Han kunne spille offensiv midt og ving hele karrieren, og den siste sesongen under Ronny Deila har han faktisk blitt brukt som ballfordeler bak de to andre midtbanespillerne, altså som sittende sentral midtbanespiller. Han er altså ikke bare en driblesterk og tradisjonell ving, men også en arkitekt, en regissør og en klok midtbanestrateg.

Nettopp derfor er Daniel Fredheim Holm noe av et unikum i norsk fotball. Han var rett og slett en knakende god fotballspiller som kunne kommet mye lenger enn han gjorde.

Tilbake til Skeid?

For Norge har Holm kun fått tre landskamper, også dette mest sannsynlig på grunn av skader. Han debuterte for landslaget i 2007 mot Tyrkia.

Fredheim Holm har også en rekke landskamper for aldersbestemte lag: G16, G17, G18, G19 og U21, noe som sier litt om det talentet han var.

Det er viktig å presisere at han kun gir seg i Vålerenga, ikke som fotballspiller. Han sier blant annet i en podcast i regi av Vålerenga Fotball at han vurderer å gå tilbake til Tom NordliesSkeid, som på sin side rykket opp til 1. divisjon for en måneds tid siden.

Tom Nordlie har sagt at litt av filosofien i Skeid er å hente tilbake gamle helter, så fremt de er gode nok. Daniel Braaten skal også ha ytret at han vil returnere til ungdomsklubben, og med Morten Berre som assistenttrener, er det lov å håpe på at også Moa en dag kan knyte skoa en siste gang?

Powered by Labrador CMS