Oslo City har satt opp store betongblokker som terrorsikringstiltak foran hovedinngangen. Foto: Christian Boger

Terrorsikring ved Oslo City omtalt av Human Rights Service som koranklosser. Kunne heller hett breivikblokker eller psykopatstoppere

Etter at Hege Storhaug, i Human Rights Service, omtaler terrorsikringen utenfor Oslo City som koranklosser, møter hun både latterliggjøring og sinne.

Nylig er det satt opp to store betongklosser foran hovedinngangen til kjøpesenteret Oslo City, for å sikre mot bilterror. I et innlegg på hjemmesiden sin, i dag, omtaler Human Rights Service sikringen som koranklosser.

"Vi lever definitivt i nye tider, og en dag sitter vi der og tegner og forklarer for barnebarn hvordan det var å leve i et fritt Europa i perioden 1960 til om lag år 2000. Koranklosser = sikkerhetsstandard", sier Hege Storhaug i innlegget.

— Blir fortvilet over ordbruken

Begrepsbruken møter sterk motstand. Ikke minst fra senterledelsen.

— Når jeg hører ordet koranklosser, tenker jeg med en gang religion. Det gjør meg fortvilet at terrorsikringen knyttes til en religion og blir kalt koranklosser Denne sikringen handler ikke om noen spesifikke miljøer, sier operativt ansvarlig for Oslo City, Ketil Wold.

Han forteller at sikringen er satt opp som en del av eieren Klepierres sikkerhetstiltak.

— Jeg vil understreke at Oslo City ikke har mottatt noen trusler. Klepierre sikrer kjøpesentrene sine over hele Europa mot potensielle farer. Betongklossene foran Oslo city er ikke en varig løsning. Fra februar skal vi sette opp en permanent løsning som gjelder for fremtiden, sier Wold.

— Bevisst ordbruk

En annen person som lar seg forarge, er samfunnsdebattanten Mohamed Abdi. På Facebook-profilen sin, gir han Storhaug det glatte lag.

— Den statsstøttede bloggen Rights.no fortsetter med sitt omdiskuterte bildeprosjekt for å vise den "kulturelle utviklingen i Norge som følge av islam". Nyeste bildet/innlegget handler om veiblokker utenfor Oslo City ment for å øke sikkerheten mot terrorisme. De kaller det for "koranblokker". Det er ikke noe som heter "koranblokker", ergo dette er bevisst ordbruk, skriver han.

Breivikblokker eller psykopatstoppere

— Her er de bildene Human Rights Service sannsynligvis ikke kommer til å dele med sine lesere. Mon tro om denne "utviklingen" er ikke så viktig for deres lesere?, undrer Abdi, og peker på terrorsikringen i regjeringskvartalet og ved Høyesterett.

Under innlegget foreslår andre personer, som kommenterer, heller å omtale sikringstiltakene som "breivikblokker", "vern mot ensomme ulver" eller "psykopatstoppere".

— En forferdelig utvikling i hele Europa

Hege Storhaug i Human Rights Service forsvarer overfor VårtOslo sitt eget blogginnlegg og benevnelsen "koranklosser".

— Dette er en betegnelse som begynner å bli allment brukt på slike sikringstiltak over hele Europa, sier Storhaug.

Er det faktisk tilfelle?

— Alle må skjønne at dette er et vanlig uttrykk.

Hege Storhaug. Foto: Human Rights Service

Storhaug mener heller ikke det er stigmatiserende å bruke slike begreper.

— Vi stigmatiserer ingen. Hvis det er noen som stigmatisere, er det islam. Det er helt forferdelig med all terroren som skjer rundt i Europa, sier Storhaug.

Kan ikke være overalt

Storhaug tilbakeviser at man spesielt har valgt seg ut tiltakene ved Oslo City som symboler i denne saken.

— Vi fikk tilfeldigvis inn et bilde av disse, og da brukte vi de. Vi kan ikke være over alt hele tiden. Kanskje vi skal legge ut flere bilder for å vise denne skremmende utviklingen, sier hun.

Terrorsikring i regjeringskvartalet
Terrorsikring i regjeringskvartalet
Terrorsikring i regjeringskvartalet
Powered by Labrador CMS