Vålerenga Fotball

Foto: Vålerenga Fotball

Tidligere Ultras-medlem skal skape godfølelsen for supporterne i Vålerenga Fotball

Publisert

Han har bakgrunn fra Ultras-miljøet og er glad i å skape en levende tribunekultur. Nå skal Matijas Loeb (27) sørge for at Vålerenga-fansen får en god matchopplevelse.

Pyroeffekter, flagg, dans og høylytt sang. Kulturen på Europas fotballarenaer har vært i stor endring de siste årene. For majoriteten av fotballsupporterne har utviklingen kanskje gått feil vei. Mange mener det har blitt for hardt og brutalt.

Også her hjemme har man i senere år sett voldelige innslag på fotballtribunene. Med en fot i denne kulturen og en i den mer tradisjonelle tribunekulturen, gjennom Vålerengas supporterklubb, Klanen, skal Matijas Loeb nå samle fotballsupporterne i klubben.

Det er denne gjengen Matijas Loeb nå blir sjef for. Foto: Eivind Hauger
Det er denne gjengen Matijas Loeb nå blir sjef for. Foto: Eivind Hauger

Gleder seg til å støtte laget

Vålerengas nye supporterkoordinator er lektor og bor på Torshov. Han har vært supporter i 20 år, aktiv i Klanen og leder i Engatifo. Han har også vært aktiv i Ultras-miljøet og Ikaros de siste årene. Nå skal Loeb sørge for at supporterne får en best mulig opplevelse på kampdagen.

— Jeg gleder meg til at Vålerengas supportere skal dele én supportertribune og ønsker å legge til rette for at laget får mest mulig støtte, sier han til VårtOslo.

Ultras tar avstand fra vold

Med bakgrunn i to ulike supportermiljøer har Loeb god ballast til å bekle den nye posisjonen. Han beskriver Ultras-kulturen som noe som tiltrekker seg et yngre publikum.

Ultras-kulturen har fått fotfeste også i norsk fotball, Foto: Ultras Tifo
Ultras-kulturen har fått fotfeste også i norsk fotball, Foto: Ultras Tifo

— Ultras-kulturen i fotballen er noe som særlig tiltrekker seg yngre følgere. Noen kan sikkert føle den litt skremmende.

Han understreker også at det er en stor forskjell på Ultras-kulturen og det som er kjent som «hooliganisme».

— Ultras-supportere og «hooligans» er to vidt forskjellige ting. I Ultras-kulturen tar vi sterkt avstand fra all vold, påpeker han.

Har en fot i to leire

Loeb gjør det helt klart at han vil jobbe for å bedre samarbeidet mellom samtlige supportergrupper og mener han har en god bakgrunn for å få til dette.

— Jeg har jo på en måte en fot i begge leire. Både hos de mer tradisjonelle supporterne og hos ultras. De unge kaller meg gammel og de gamle kaller meg ung, smiler han.

En drøm går i oppfyllelse

En ny tidsregning i Oslo-fotballen starter når Vålerenga 10. september flytter inn på sin nye stadion på Valle Hovin. Supportersjefen er mild sagt fornøyd med flyttingen.

— Dette er en gammel drøm som endelig har gått i oppfyllelse. Helt siden slutten av 80-tallet har vi snakket om å bygge vår egen stadion. Nå er vi endelig der, sier han.

Han håper den nye stadion både vil skape et større engasjement rundt klubben og vil øke klubbens inntekter betydelig.

Får skryt av sine egne

Ansettelsen av Loeb har stort sett blitt møtt med positive reaksjoner fra Vålerenga-miljøet. Talsmann for Klanen, Jan-Erik Ullevold Sveen, er godt fornøyd med å få Loeb som supportersjef.

— Med Matijas på laget klarer vi å favne bredden i supportermiljøene våre på en god måte. Derfor er vi svært glad for at han ble valgt, etter forslag fra blant andre oss.

Også i gangene hos administrasjonen på Valle går gjetordene om Loeb. Daglig leder i Vålerenga Fotball, Erik Espeseth, er svært godt fornøyd med ha fått Loeb med på laget.

— Matijas skal jobbe mer overordnet som brobygger mellom supportere og klubb. Dette arbeidet har vi store forventninger til, sier Espeseth.

Powered by Labrador CMS