Oslo 20240309. Politi under 50 km fellesstart klassisk kvinner i Holmenkollen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Politiet hadde sin fulle hyre med å håndtere slagsmål og overstadige fulle publikummere ute i løypa under kvinnenes femmil i Holmekollen lørdag.

Kollen-fylla sjokkerer utlendinger: - Et VM i ungdomsfyll, som har eskalert de siste årene

- Et sjøslag. Det luktet virkelig alkohol ute i sporet. Slikt hører ikke hjemme på en idrettsarena, sa de svenske løperne Moa Lundgren og Ebba Andersson etter femmila i Kollen. Kollen-fylla skaper overskrifter i utlandet.

Publisert

- I Kollen har man fått et slags verdensmesterskap i ungdomsfyll. Og det er en spesiell utvikling som har skjedd over de siste årene, sier Tomas Petterson til NRK Dagsrevyen.

Petterson er langrennskommentator i den svenske storavisen Expressen, og han har fulgt verdenscup-sirkuset i langrenn verden rundt i flere år.

- Buer mot andre lands utøvere

Ingen steder ser han så mye fyll og bråk som i Holmenkollen. Han mener det norske publikummet også andre steder har problemer med å oppføre seg.

- Man ser en endring i norsk publikum på flere sett. Det var jo et prøve-VM i Trondheim for noen måneder siden. Der vi så en mer aggressiv kultur, der publikum buer mot andre lands utøvere, sier Petterson.

- Så har vi Kollen hvor det har vært problemer med alkohol ganske lenge nå. Og siden 2018 eller 2019 har det bare eskaler, sier den rutinerte Expressen-kommentatoren.

- Ampert og en del slagsmål

Allerede før kvinnene hadde passert 15-kilometer i femmila lørdag, kunne Oslo-politiets operasjonsleder Marita Aune rapportere om bråk i løypa.

– Noen personer er bortvist fra løypa grunnet overstadig beruselse. Det har også vært tilløp til slagsmål, men ikke noe som har vært uoverkommelig foreløpig, sa Aune til NTB.

Etter femmila hadde ting sklidd ut i skogen, hvor festen hadde pågått i flere timer.

Oslo 20240309. Publikum ved Frognerseteren under 50 km fellesstart klassisk kvinner i Holmenkollen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Mesteparten av fyllebråket i Kollen var ute i skogen langs løypa, opplyser politiet.

– Det er relativt ampert der oppe. Det har vært en del, og det er en del slagsmål som pågår, med godt beruset ungdom involvert, sa operasjonslederen.

Den svenske løperen Moa Lundgren merket godt at publikum ute i løypa hadde mer enn buljong i koppen.

Pipekonsert mot svensk vinner

– Det var et sjøslag der ute i skogen. Det luktet virkelig alkohol når man passerte. Også noe søtt, sier Lundgren til Expressen.

- Narkotika, spør den svenske avisens journalist.

– Mm, det var nok det, svarer den svenske løperen.

Lagvenninnen Ebba Andersson tok andreplass på femmila og sikret dobbelt svensk.

Hun sier hun ikke merket noe til fylla ute i løypa. Men legger likevel til:

- Sånt hører ikke hjemme på en idrettsarena, sier Andersson.

Den beste svenske løperen, Frida Karlsson, som tok en overlegen seier på femmila, sa til Dagbladet at flere buet på henne i sluttspurten.

Arrangør: - Må forvente noen episoder

Også i finske aviser skaper Kollen-fylla overskrifter. Men den norske arrangøren toner ned både den utenlandske kritikken og rapportene fra Oslo-politiet.

- Når så mange er samlet til fest på samme sted, og mange av dem ungdommer, så må vi forvente at det oppstår noen uheldige episoder, sier Stefan Marx.

Han er daglig leder for Holmenkollem skifestival og mener  at situasjonen aldri kom ut av kontroll. Men også Kollen-sjefen må erkjenne at det også i år var ungdomsfyll.

- Dessverre var det noen som fikk i seg for mye alkohol eller andre rusmidler, og det førte til flere hendelser med krangling og slåssing som politiet og vektere måtte håndtere, sier Marx til NTB.

 

 

Powered by Labrador CMS