Oslo 20240309. Politi og sikkerhetsvakter måtte rydde opp i en slåsskamp under 50 km fellesstart klassisk kvinner i Holmenkollen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
– Noen personer er bortvist fra løypa grunnet overstadig beruselse. Det har også vært tilløp til slagsmål,sier politiets operasjonsleder i Holmenkollen.

Over 20.000 i Kollen: Igjen ble skifesten preget av fyll, slagsmål og bortvisning av berusede personer

Allerede tidlig under Kollen-arrangementet lørdag måtte politiet gripe inn overfor fulle folk som slåss. Etter femmila ble det enda verre. Da hadde ting sklidd ut i skogen, hvor festen hadde pågått i flere timer.

Publisert

En fest som tidligere år har skapt T-banekaos og fylleskandaler, gjorde at politiet og arrangøren var på tå hev i Nordmarka.

Allerede før kvinnene hadde passert 15-kilometer, kunne Oslo-politiets operasjonsleder Marita Aune rapportere om bråk i løypa.

– Relativt ampert der oppe

– Noen personer er bortvist fra løypa grunnet overstadig beruselse. Det har også vært tilløp til slagsmål, men ikke noe som har vært uoverkommelig foreløpig, sier Aune.

Etter femmila hadde ting sklidd ut i skogen, hvor festen hadde pågått i flere timer.

Oslo 20240309. Politi under 50 km fellesstart klassisk kvinner i Holmenkollen.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Politiet mener de har nok beredskap i Holmenkollen denne helgen.

– Det er relativt ampert der oppe. Det har vært en del, og det er en del slagsmål som pågår, med godt beruset ungdom involvert, sier operasjonslederen.

Misfornøyd ordfører

– Vi bryter opp i det ene slagsmålet etter det andre, sier Marita Aune til NTB rundt klokken 13.30.

Etter at femmila var ferdig, var Oslos ordfører Anne Lindboe (H) lite fornøyd.

– For mange av dem som er i Kollen, er dette en hyggelig folkefest, men det er ikke greit at noen har lagt igjen folkeskikken hjemme, sier ordføreren.

– De tilfellene av vold mediene har rapportert om, er selvfølgelig helt uakseptabelt, skriver Lindboe til Dagbladet.

Flere skadde

Brannvesenets innsatsleder Robert Corell sier til VG at det er flere skadde og bevisstløse.

– Det er nesten fullt oppe i teltet med skadde og bevisstløse, sier Corell.

Oslo 20240309. Publikum under FIS verdenscup 50 km klassisk langrenn kvinner i Holmenkollen.Foto: Geir Olsen / NTB
Før kvinnenes femmil lørdag ble det manet til tålmodighet blant publikum på vei opp til Kollen.

Operasjonsleder Aune i politiet sier at meldingen om bevisstløse ikke har nådd operasjonssentralen, men hun kunne ikke utelukke at det var tilfellet.

Styrket beredskap

Politiet stilte med styrket beredskap med både uniformerte og sivile politifolk rundt løypa. Det ble meldt om høy festfaktor i Holmenkollen.

– Vi har estimert at det er rundt 22.000 i hele konkurranseområdet, sier operasjonslederen i politiet.

–  Rundt 12.000 av dem befinner seg på festområdet i skogen, sa Aune underveis i femmila.

Før kvinnenes femmil lørdag ble det manet til tålmodighet blant publikum på vei opp til Kollen, og ifølge operasjonslederen gikk Marka-utfarten fint.

– Etter det vi har fått rapportert inn, har alt gått relativt greit med trafikk. Det har blitt gjennomført grundige tiltak i forkant sånn at det skal gå så trygt som mulig for seg.

Arrangør: – Noen fikk i seg for mye

Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen Skifestival, er glad for at det var god stemning på festivalen, men erkjenner at det ble en del uheldige episoder.

– Når så mange er samlet til fest på samme sted, og mange av dem ungdommer, så må vi forvente at det oppstår noen uheldige episoder, mener Marx. 

– Dessverre var det også i år noen som fikk i seg for mye alkohol eller andre rusmidler, og det førte til flere hendelser med krangling og slåssing som politiet og vektere måtte håndtere, sier han.

Stefan Marx understreker likevel at situasjonen aldri kom ut av kontroll. Nå gleder han til en ny festivaldag på søndag.

Kongelig besøk – uten kongen

Oslo 20240309. Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprinsregent Haakon på kongetribunen under FIS verdenscup 50 km klassisk langrenn kvinner i Holmenkollen.Foto: Geir Olsen / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit er entusisatisk publikum under kvinnenes 5-mil.

Det er ikke bare feststemte ungdom som tok turen til Nordmarka lørdag. Kongefamilien stilte også sterkt, tross kongens fravær.

Under kvinnenes femmil var både kronprins Haakon, dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og prinsesse Astrid på plass på kongetribunen. 

Der var også kong Haralds tremenning dronning Margrethe av Danmark.

Powered by Labrador CMS