Publikum venter på T-banen ved Holmenkollen stasjon under verdenscupen i langrenn ved en tidligere anledning.

Slik skal de unngå kaos – dette må du vite som Kollen-publikummer i helga

Billettkontroll, ekspresstog og stengte stasjoner skal bidra til sikkerhet og forhindre Kollen-kaos, ifølge Ruter. Politiet påminner om at å drikke alkohol offentlig kan medføre straffeansvar, mens arrangøren ber folk huske å ta med seg søpla si.

Publisert

Det er duket for storinnrykk i Holmenkollen når verdenscuputøvere spenner på seg langrennsski og hoppski. Arrangørene av Holmenkollen Skifestival venter i overkant at 20.000 publikummere til området. 

«De fleste kjøper pass for hele helgen. Det forventes et salg omtrent på nivå med fjoråret, da det ble solgt cirka 21.000 billetter totalt. Publikumstallet i marka styres i stor grad av været. Ved bra vær, som det ser ut til å bli i helgen, pleier det ligge mellom 20.000 og 30.000», opplyser arrangøren til VårtOslo.

Varselet for Oslo viser stort sett overskyet vær, og temperaturen bikker akkurat over til plussgrader.

– Vær tålmodig

At titusenvis skal til Kollen, har tidligere år bydd på visse utfordringer, blant annet i form av T-banekaos.

På T-banen har det blitt satt opp ekspresstog på Holmenkollbanen.

– Det settes inn ekstra T-baner i perioder det ventes mange reisende. Vær tålmodig og beregn god tid. Det er mange som skal samme vei samtidig, oppfordrer pressetalsperson Øystein Dahl Johansen i administrasjonsselskapet Ruter.

– Sluses inn på perrongene

Ruter varsler for øvrig at det vil bli gjennomført billettkontroller og understreker at «billettkontrollørene også har en viktig funksjon når det kommer til sikkerhet».

– I helgen vil svært mange reise samtidig, og billettkontroll bidrar til at publikum sluses gradvis inn på perrongene slik at det ikke blir for stort press og vi får stans i trafikken på grunn av hindringer, fortsetter Johansen som også oppfordrer hver enkelt til å vise hensyn for å ivareta både egen og andres sikkerhet.

Videre bes reisende om å beregne god tid og holde seg oppdatert, ettersom det er mange som skal reise, kan det bli trangt om bord, påminnes det.

Mye folk på Majorstuen stasjon under fjorårets Kollen-lørdag.

Stengt av sikkerhetshensyn

Ekspresstogene vil ikke stoppe underveis mellom Majorstuen og Holmenkollen som følge av plattformlengden på stasjonene.

Reisende fra øvrige stasjoner bes benytte ordinær linje 1 mellom Frøen og Holmenkollen. Av sikkerhetshensyn holdes på sin side stasjonene Besserud og Midtstuen stasjon stengt lørdag og søndag mellom om lag klokken 09.00 og 17.00.

Bålstemning ute rundt løypene i Holmenkollen før lørdagens femmil for kvinner. Det var fortsatt stille og rolig rundt løypene fredag kveld.

Mellom klokken 13.00 og 17.00 betjenes ingen stasjoner mellom Holmenkollen og Majorstuen i retning sentrum. Dette for å sørge for tilstrekkelig kapasitet for publikum som vender hjem fra skifesten.

Begge dager er T-banen også innstilt mellom Holmenkollen og Frognerseteren. Først på kveldstid, i 20.00-tiden lørdag og søndag, gjenopptas normal drift på T-banen her. Linje 48 er innstilt hele dagen.

Kan medføre straffeansvar

Oslo-politiet ber skifestdeltakere om å la bilen stå og bruke kollektivtransport for å unngå trafikkaos.

«Politiet vil være synlig til stede for å skape trygghet og legge til rette for et godt arrangement. Vi vil ha personell i og utenfor arenaområdet, og skal jobbe for at det skal bli en trygg avvikling av arrangementet sammen med arrangør og andre samarbeidspartnere», heter det i et innlegg fra politiet i sosiale medier.

De minner samtidig om at det ikke er tillatt å drikke alkohol offentlig og påpeker at brudd på dette kan medføre straffeansvar.

«Vi håper at årets Holmenkollen skifestival blir en skikkelig folkefest for alle, og ikke en fyllefest for noen», oppsummerer Oslo-politiet.

– En del av vår kulturarv

– Holmenkollen-rennene er en folkefest og en del av vår kulturarv, og vi er veldig opptatt av at alle som besøker Kollen skal ha en positiv opplevelse. Inne på arenaen har vi en rekke tilbud og aktiviteter både for store og små, i tillegg til all spenningen med store idrettsprestasjoner både i hoppbakken og i løypene, sier Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen Skifestival, til VårtOslo og fortsetter med et aldri så lite innsalg:

– De minste kan blant annet ake og prøve seg på ski, de får hilse på maskoten vår, Braute – og på søndag kan de møte selveste Fantorangen og NRK Super-gjengen. Ungdommen kan oppsøke vår «chill-sone», Kollen Winter Lounge, et alkoholfritt område med egen DJ, svært tett på løypene. 

Folk koste seg i Holmenkollen i god tid før 50 kilometer-løpene lørdag og søndag. Fredag kveld var det stille og rolig rundt løypene.

– Vi har generelt et stort tilbud av variert mat og drikke i boder ved hoppskåla og hovedtribunen, og man kan også nyte medbragt mat på bålpanne på publikumsområdene Haugen og Kapellskogen. Det er gode muligheter for en perfekte dager utendørs i Kollen denne helgen, mener arrangøren.

– Kle deg godt

Marx ber skifestklare som kommer til Kollen om å kle seg godt og ha med nok ekstra tøy og næring i sekken.

Daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx.

– Vi anbefaler alle å kle seg godt, det kan bli kjølig om man skal tilbringe hele dagen i Kollen. Sjekk værmeldingen nøye før du drar. På arenaen er det muligheter til å varme seg i inne på Kollenkafeen, og etter hvert på afterskien når den åpner utpå ettermiddagen, fortsetter han og legger til:

– For de som tenker å tilbringe dagen i marka, så gjelder det også å følge nøye med på værmeldingen, og å pakke sekken fornuftig. Husk varme klær, ekstra sokker, skikkelige vintersko, sitteunderlag, matpakke, nok vann og også noe varm drikke på termos – og selvfølgelig norske flagg og godt humør!

«Markavettreglene»:

 • Følg oppfordringer som kommer fra politiet, de frivillige eller fra arrangøren.
 • Gjør deg kjent med transportmulighetene på forhånd og følg anvisninger.
 • Glassflasker er IKKE lov. Ikke-brennbart materiale (glass, plast etc. skal IKKE kastes på bålet.
 • IKKE kast fra deg snus og/eller røyk på bakken eller i snøen.
 • Ikke la noe avfall, søppel eller flasker ligge igjen i skogen! Det er DITT ansvar å ta med deg alt avfall og kaste det i søppelpunktene plassert langs løypa. Bruk søppelsekkene du får utlevert og ta gjerne med egne.
 • Bruk utplasserte toaletter.
 • Husk at du blir raskere påvirket i kulda. Drikk vann og spis godt underveis og på forhånd.
 • Gå aldri fra et bål som ulmer. La trærne stå i fred. Ta med egen ved eller kjøp fra vedutsalget ved Sporten.
 • Camper, teltplasser og bålplasser må ligge minst 20 meter fra konkurranseløypa.
 • Husk at du skal være ute i skogen i mange timer. Kle deg godt og bruk gode sko.
 • Ta vare på hverandre og dem rundt deg!
 • Kilde: Holmenkollen Skifestival

– Koster oss mye

Skifesten har i senere år for flere endt i fyllefest.

– Så oppfordrer vi også publikum i marka til å være gode festivaldeltakere og ta vare på hverandre og naturen, sier Marx.

Søppel som ligger igjen på bakken, som her i skogen ved Frognerseteren, vil arrangøren helst unngå. Ellers kan ryddejobben i etterkant for frivillige bli stor.

– Dyrene i Oslo-Marka og hunder som er med på skitur, skal kunne ferdes trygt etter deres besøk. Vi oppfordrer alle til å ta med seg glass- og plastikkflasker og annet søppel når de forlater sin camp i marka, oppfordrer arrangøren.

Her er et knippe med fulle pantesekker under fjorårets Holmenkollen Skifestival.

– Hvert år koster det oss mye penger og frivillig innsats å få ryddet opp etter festen i marka. Her trenger vi en felles dugnad til det beste for folk flest, naturen og miljøet, understreker han.

– De aller fleste koser seg

Oslo Røde Kors er blant de som bidrar til den frivillige innsatsen.

– Vår erfaring er at dette er et arrangement hvor de aller fleste koser seg, oppfører seg ordentlig og hjelper hverandre, men vi har også erfaring med mindreårige som er overstadig beruset og som trenger hjelp av Røde Kors under arrangementet, uttaler daglig leder i Oslo Røde Kors, Astrid Solberg.

Også arrangøren understreker at de ønsker trygge omgivelser og samarbeider blant annet med bydelene og politiet for å sørge for dette.

Hjalp tresifret antall i fjor

Med eller uten alkohol innabords, kan skader oppstå for gammel som ung.

Oslo Røde Kors Hjelpekorps behandlet i fjor 164 personer under skifesten, og 11 ble kjørt til legevakt eller sykehus.

Over 35 «hjelpekorpsere» vil i år være på plass med patruljer i marka, arenaen, kjøretøy og skadestue under Holmenkollen Skifestival.

Forholdene i marka er preget av snø, og det kan bli kjølig, ifølge Solberg, som mener det er viktig å huske på at man er i marka, og at det er langt til kollektivtilbud.

– Sjekk værmeldingen, og pakk sekken deretter – og ikke nøl med å ta kontakt med vårt hjelpekorps om du trenger hjelp under arrangementet, oppfordrer Oslo Røde Kors-lederen.Powered by Labrador CMS