Video: Eirik Lyngvi

Her spruter brøytebilen snø inn i hagen til folk på Mortensrud: – Utrolig frekt! Se videoen

Mange reagerte på at snø fra veien ble dumpet inn i hagen til Mortensrud-beboerne. – Dette er helt vanlig, svarer veisjef i bymiljøetaten, Joakim Hjertum.

Publisert

Reaksjonene var kraftige da beboere i Gamle Bygdevei på Mortensrud så brøytebilen sprute av gårde snø fra den offentlige veien og over i hagen til beboerne. 

En av dem som ble sjokkerte var Eirik Lyngvi. Han filmet hendelsen, som fant sted fredag, og la videoen ut på den lokale velforeningens hjemmesider, i håp om å advare naboene. 

– Bør sjekke for steinsprutskader

– Det er veldig spesielt. Jeg trodde poenget var å fjerne snøen. Det kjørte en lastebil ved siden av, men det så ikke ut til å bli lagt så mye snø der. Det er jo saltet og skitten snø, forteller han. 

– Dette synes jeg ikke noe om, for det er ikke bare snø men også mye grus og salt, påpeker Bente Frøhne, som også bor i området.

I kommentarfeltet under videoen er det flere som reagerer på brøytepraksisen. 

Her kaster brøytebilen snø inn i hagen til folk på Mortensrud
Flere reagerer på hvordan snøen freses over på privat eiendom.

«Utrolig frekt!»

«Hvorfor fyller de ikke i lastebilen, er ikke det hele vitsen?»

«Godt hunden er inne i dag, ser jeg!»

«De som har fått dette i hagene bør også sjekke om vindusruter har fått steinsprutskader.»

– Helt vanlig

Men å brøyte snø fra offentlig vei og inn på privat eiendom er noe som kommunen har lov til å gjøre, og det er ikke en uvanlig praksis.

– Dette er helt vanlig i forbindelse med bortkjøring av snø fra veinettet, forklarer Joakim Hjertum, veisjef i bymiljøetaten.

Nærbilde av mann
Seksjonssjef i veidrift og vedlikehold hos bymiljøetaten, Joakim Hjertum, sier det ikke er uvanlig praksis å flytte snø fra offentlig vei til privat eiendom.

På Oslo kommune sine hjemmesider står det følgende:

«Vi vil alltid prøve å unngå å brøyte snø inn på private eiendommer, men vi må prioritere trafikksikkerhet og framkommelighet. Hvis vi har brøytet snø inn på din eiendom, ber vi om at den ikke flyttes ut igjen på fortauet eller ut i kjørebanen. På denne måten sikrer vi enklere forhold for fotgjengere og bilister.»

– Tidvis noen ulemper

Hjertum forteller at de freser ut snø der dette er mulig, slik at det blir mindre snø til deponiene, som igjen gir mulighet til å kjøre bort snø fra flere gater. Dette gjøres over hele byen, sier Hjertum videre.

Han har forståelse for at folk reagerer på å få skitten og saltet snø inn på eiendommen sin.

– Men for å sikre fremkommelighet og trafikksikkerhet er vi avhengig av å fjerne snø fra veinettet. Som nabo til offentlig vei har en tidvis noen ulemper. Dette er en av dem.

Kommunen skriver på sine hjemmesider at dersom vintervedlikeholdet har forårsaket skade på privat eiendom, skal dette meldes om til brøytemannskapet i ditt område.



Powered by Labrador CMS