For en drøy uke siden hadde brøytemannskaper nok å gjøre i sentrum. Innenfor Ring 1 er det gårdeiernes ansvar å rydde fortauene for snø.

Mer nedbør i vente - og det kan komme som snø. Men det er ikke alltid kommunens ansvar å brøyte

Mange steder i byen er fortauene nesten ufremkommelig grunnet manglende snørydding. Og nå kan det komme mer snø. Men det er ikke alltid kommunen som svikter. I mange tilfeller er fortauet gårdeiers ansvar.

Publisert

– Det er bymiljøetaten som drifter alle kommunale veier, gangveier og fortau i Oslo, sier seksjonssjef Irene Kahelelani Tanke i etaten. 

– Men det er ikke slik at alt areal i Oslo er kommunalt. Private og offentlige foretak er som eiere av areal selv ansvarlig for drift av sine arealer, legger hun til.

Gårdeiere har ansvar

Ifølge meteorologene kan det komme mer nedbør i Oslo fredag. Noe kan komme som snø, noe blir slaps og kanskje faller det regn. Uansett kan det bli vansker med fremkommeligheten.

Det er ikke alltid helt enkelt å vite hvem som har ansvaret for snøryddingen. 

Innenfor Ring 1, altså det vi ofte kaller sentrum, er den enkelte gårdeier ansvarlig for vinterdrift av fortauene utenfor sin bygård, slår politivedtektene for Oslo fast.

Ring 1 er innenfor strekningen Munkedamsveien - Frederiks gate - St. Olavs gate - Pilestredet - Hammersborgtunnelen - Hammersborggata - Vaterlandstunnelen - Lybekkergata - Schweigaards gate - Nordenga bru - Kong Håkon 5.s gate.

Staten må også brøyte

I tillegg er det Statens vegvesen som har ansvar for statlige riksveier og gangveier. Snørydding på hele den nevnte strekningen, Ring 1, er statlig ansvar som Riksvei 162.

Så når man klager på manglende snørydding er det viktig å ikke skyte på pianisten. I mange tilfeller er pianisten Oslo kommune og bymiljøetaten.

Kraftig snøfall i Oslo 17. januar 2024. Her ryddes Eidsvolls plass med snøfreser.
Eidsvolls plass foran Stortinget ble ryddet med snøfreser da snøen lavet ned 17. januar i år.

– Utfordringen denne vinteren har vært uvanlig mye snø. Vi forstår at dette har gjort det vanskelig å bevege seg i byen. Vi vil forsikre folk om at kommunen gjør sitt beste for å bedre fremkommeligheten, sier Irene Kahelelani Tanke.

– Har stått på natt og dag

– Bymiljøetaten og entreprenørene har stått på natt og dag for å gjøre fremkommeligheten best mulig i Oslo. Brøyting og snørydding har pågått døgnkontinuerlig, men dette arbeidet tar tid, sier seksjonssjefen i bymiljøetaten.

Hun legger til at kommunens veinett er stort og at det derfor tar tid å fjerne snø fra fortauene der kommunen har ansvaret for snørydding.

– Vi setter pris på at du gir tilbakemeldinger om manglende vinterdrift. Raskest respons oppnås ved å sende en melding direkte til bymiljøetatens meldingssystem, sier Irene Kahelelani Tanke.

Dersom du har melding om manglende snørydding der kommunen har ansvaret kan du gå inn på "bymelding" fra ved å klikke HER.

 

Finn ut om VårtOslos abonnement passer for deg.

Klikk her!
Powered by Labrador CMS