Man Mohan Singh (26) og Himanshu Bhalla (26) er storfornøyde med turbandagen.
Man Mohan Singh (26) og Himanshu Bhalla (26) er storfornøyde med årets utgave av turbandagen.

For femtende gang ble sentrum fylt med mat, musikk og turban. Se bildene fra turbandagen

Turbandagen startet først på Universitetsplassen med en liten knippe frivillige, et telt og litt mat. I dag er det en storfest for hele byen.

Publisert

Lørdag var det duket for den årlige feiringen av sikhenes høytid Vaisakhi. For femtende gang ble Oslo sentrum fylt med farger, mat og turban, i det som er kjent som turbandagen

I Spikersuppa var det stappfullt med mennesker på den populære gratisfesten. Året før pandemien var det ifølge arrangøren over 20.000 besøkende på turbandagen i Spikersuppa.

Store folkemengder møtte opp i Spikersuppa under årets turbandag.
Turbandagen er basert på 100 prosent frivillighet fra over 300 frivillige.
Dagen arrangeres på vegne av Norges ca. 6000 sikher.
Indisk musikk var en del av årets program.
På turbandagen inviteres hele Norge til å prøve en turban.
Det er ingen spesielle fargekoder på turbaner. Men på visse religiøse høytider vil mange gjerne bære oransje eller blå turban av historiske grunner.
Høytiden Vaisakhi er den dagen Guru Gobind Singh ji i følge tradisjonen grunnla khalsaen (sikhfellesskapet) i 1699.
Balvir Kaur (57).
Sukhdeep Singh (41).
Kastesystemet skjer gjennom etternavn. Derfor har sikhene ofte Singh og Kaur som sine etternavn, for å unngå å bli plassert i kastesystemet.
Singh betyr løve og Kaur betyr prinsesse.
En sikh vil søke etter å ta vare på kroppen slik den er skapt. Derfor klipper man ikke håret.
I dag har Oslos sikhtempel, som ligger på Alnabru, 2600 medlemmer.
Visjonen til arrangørene er at Norge skal være det beste landet være annerledes i.
Turbandagen startet først på Universitetsplassen med en liten knippe frivillige, et telt og litt mat. Nå er det en storfest for hele byen.

Inviterer hele Norge

Det som startet med en parade ned Karl Johans gate 13. april hvert vår, ble i 2010 forvandlet til en festdag der hvem som helst skulle få lov til å delta.

«Vi skulle invitere Norge til å bli med på feiringen. De som tok imot invitasjonen, og møtte opp og ble med på festdagen, fikk belønning for oppmøtet. De fikk økt kunnskap om sikhenes kultur og den beste vegetarmaten en sikh kan lage. Men det beste av alt, de fikk det som enkelte sikher verdsetter høyere enn alt, nemlig turbanen!» skriver arrangørene på sine hjemmesider.

Sikhisme er et religionssamfunn som ble stiftet i Punjab i India på 1500-tallet, og her er turbanen symbolet på deres sentrale verdier som solidaritet, rettferdighet og likeverd. 

Det var opprinnelig kun de høyeste kastene og kongelige som kunne bære en turban, så med tiden ble turbanen brukt som et opprør mot kastesystemet. 



Powered by Labrador CMS