Nysgjerrige blikk fra passasjerer på trikken idet aksjonistene var i ferd med å strekke det 300 meter lange skjerfet rundt Stortinget.

Derfor ble det strukket et 300 meter langt skjerf rundt Stortinget fredag

Stusset du på hvorfor det kom opp et flere hundre meter langt bånd rundt nasjonalforsamlingen i sentrum?

Publisert

Det ligger solid innsats bak de 300 meterne som til sammen utgjør et håndstrikket skjerf. Bak initiativet og utallige strikkemasker står Mammaopprøret, eller Mothers Rebellion Norge som de også kalles.

– Strikkeprosjektet går ut på å få med folk til å strikke slik at vi kan sette sammen et langt skjerf. Dette skjerfet blir da en markering rundt Stortinget. Jeg har fått deler til skjerfet fra blant annet Risør, Horten, Lillehammer, Sunnmøre og Trøndelag, fortalte Mari Nythun Utheim, som startet opp og driver Mammaopprøret her til lands til Avisa Valdres før påske.

Mange timers håndarbeid ligger bak det 300 meter lange skjerfet.

Strikker i protest

Mammaopprørets skjerfaksjon utenfor Stortinget er ment som en påminnelse om at Norge har forpliktet seg til å nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Ved å «strikke grensen», ønsker de å minne om at denne grensen ikke må strekkes.

Elisabet Breen nyter vårsolen mens hun deltar på demonstrasjonen i regi av Mothers Rebellion Norge, Besteforeldrenes klimaaksjon Oslo og omegn and Extinction Rebellion.

– I 2023 nådde vi nesten 1,5 grader. Så jeg ønsker at det stopper der. Ellers når vi mange vippepunkter som kan få uante konsekvenser. Nå har vi ikke råd til å vente lenger. Så da må vi si ifra, fortsatte hun.

Mammaopprøret minner om at grensen ikke skal strekkes for 1,5-gradersmålet i Parisavtalen ved selv å «strikke grensen».

Også Besteforeldrenes klimaaksjon Oslo og omegn og Extinction Rebellion var med på å få demonstrasjonen av stabelen.

Heidi Gretland deltok på demonstrasjonen i regi av Mothers Rebellion Norge, Besteforeldrenes klimaaksjon Oslo og omegn and Extinction Rebellion.

Ikke tilfeldig valgt dag

Flere av støttespillerne stilte fredag ettermiddag utenfor Stortinget med det usedvanlig lange ferdigstrikkede skjerfet.

Dagen for aksjonen er ikke tilfeldig valgt.

Heidi Gretland danderer og holder tak i det særdeles lange skjerfet under demonstrasjonen i regi av Mothers Rebellion Norge, Besteforeldrenes klimaaksjon Oslo og omegn and Extinction Rebellion.

«12. april er det Earth Overshoot Day i Norge. Dagen da vi, som et av de første landene i verden, har brukt opp vår del av jordens fornybare naturressurser for 2024», melder WWF Verdens Naturfond og viser til utregninger fra den internasjonale tenketanken Global Footprint Network, som regner ut dato for den såkalte overforbruksdagen.Powered by Labrador CMS