The Mother, med illustrasjon som viser størrelsen.
The Mother, med illustrasjon som viser størrelsen.

Skulpturen The Mother utsettes ett år, til neste sommer

Den store bronseskulpturen skulle etter planen avdukes på det nye området utenfor MUNCH i løpet av sensommeren 2021, men arbeidene har tatt lenger tid enn planlagt.

Publisert

Det er nå bestemt å utsette transporten av The Mother fra London til Oslo til våren 2022. Avduking blir derfor først juni 2022.

– Vi synes det er veldig synd at produksjonen har tatt lenger tid enn forutsatt, og vi gjør det vi kan for å legge til rette for ankomsten. De siste månedene har publikum tatt i bruk det nye rekreasjonsområdet, og vi gleder oss til at Osloborgere også skal få oppleve The Mother, sier Stein Slyngstad, direktør i kulturetaten, i Oslo kommune.

Støperiet er underbemannet

Pandemien har ført til redusert produksjon og bemanning på de to støperiene som har støpt skulpturen. Importen av bronse til England har også vært forsinket.

Innreiserestriksjoner til Norge har ført til at kunstnerens underleverandør først nylig kunne komme til Oslo for å inspisere området der skulpturen skal plasseres. Her skal skulpturen settes sammen fra flere deler. Delene skal sveises sammen og patineres før skulpturen til slutt løftes over Akerselva til den lille blomsterenga utenfor MUNCH.

For stor risiko

Dette er den største skulpturen bronsestøperiet AB Fine Art Foundry har støpt, og kunstnerens største verk noensinne. Grunnet størrelsen er både produksjonsprosessen og transporten svært krevende og har påvirket fremdriften. Selv om skulpturen nå stort sett er ferdig produsert i England, vil transporten og monteringsarbeidene ta tid.

Kunstnerens samarbeidspartnere har vurdert at det knytter seg for stor usikkerhet til å utføre monteringsarbeidene så tett opp mot norsk vinter, og det er ikke mulig å patinere bronse hvis det er frost.

Tracey Emin er syk

Skulpturen vil derfor bli oppbevart i England fram til neste år, slik at forholdene ligger bedre til rette for arbeidene som skal utføres når skulpturen ankommer Oslo. Bronse er et sterkt materiale med stor bestandighet, og skulpturen vil vare i flere hundre år.

Tracey Emins sykdom har også påvirket situasjonen. Hun må godkjenne alle stadiene i produksjonen, og den siste tiden har hun prioritert å bli frisk. Hun er nå mye bedre og produksjonen går for fullt.

Powered by Labrador CMS