Oslo 20230512. Kristian Dahle og Kjell Olufsen (t.h.) reagerer på at politiet ikke får gå i uniform under Oslo Pride.
Kristian og Kjell overlevde masseskytingen i Oslo. De reagerer på at politiet ikke får gå i uniform under Oslo Pride.

De opplevde Oslo-skytingen – nå reagerer de sterkt på politiets uniformsnekt

To av dem som overlevde masseskytingen i Oslo i fjor sommer, reagerer på at politiet ikke får gå i pridetog i uniform lenger. Et stort tilbakeslag for skeiv kjærlighet i politiet.

Publisert

De to kameratene Kjell og Kristian satt sammen med en venn som ble skutt og drept på puben Per på hjørnet natt til 25. juni i fjor. To ble drept og mange såret i det som nå etterforskes som et terrorangrep.

– Vi ser at politiets ikke lenger skal få bære uniform i årets prideparade. Dette reagerer vi på, sier Kjell og Kristian i en uttalelse til NTB.

Oslo 20190622.Oslo Pride Parade 2019. Paraden går fra Grønland til Pride Park i Spikersuppa i Oslo sentrum.
Politiet skal ikke lenger gå med uniform i prideparaden.

– Bidro til nærhet

De to har tidligere fortalt til blant annet NRK hvordan de opplevde masseskytingen – og delt sine tanker om politiet og sikkerhetstjenestens arbeid.

– At skeive politifolk i snart 20 år har fått lov til å gå i uniform i prideparaden, har bidratt til å vise at også politifolk er som andre folk, med homofile og lesbiske i sine rekker, sier de.

– Det har også bidratt til større nærhet mellom skeive og politi, som jo i mange tiår tidligere drev regelrett klappjakt på homofile, påpeker de.

Oslo 20220625. Spontanttoget har kommet fram til London Pub og legger ned blomster etter skyteepisoden tok sted i natt.
Det ble lagt ned masse blomster etter terrorangrepet i sommer.

– Sterke grunner

NTB har også vært i kontakt med advokat Sigurd Klomsæt, som representerer flere av dem som har fått oppnevnt bistandsadvokat etter masseskytingen.

– Jeg regner som en selvfølge med at politiet har rådført seg med de skeives organisasjoner og deretter truffet en klok avgjørelse, sier Klomsæt.

Politiet sier de har hatt dialogmøter med det skeive miljøet og at de er klar over at det er delte meninger der.

– At politifolk nå skal nektes å gå i uniform, må kreve sterke, saklige grunner. Særlig når det nå etter terroren i fjor er enda større grunn enn før til å markere pridedagen og at homofile og lesbiske også er en del av samfunnet, som på lik linje med alle andre har krav på å få leve i fred og respekt og med sikkerhet for sine liv, sier Kjell og Kristian.

Haugesund 20221206. Advokat Sigurd Klomsæt har tirsdag fulgt rettsaken i saken mot mannen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995.
Advokat Sigurd Klomsæt representerer flere av ofrene etter masseskytingen.

– Å «fjerne» og usynliggjøre skeive politifolk fra pridetoget er etter vår mening en dårlig idé, sier de.

Derfor ble det uniformsnekt

Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet bekreftet fredag uniformsnekten. Hun begrunner det med at uniformen legitimerer politiets myndighet og bare skal brukes når politiet er i tjeneste.

Siden 2005 har politiet hatt et unntak for prideparader. Det oppheves nå på ubestemt tid. Vangen viser til at politifolk i uniform kan være et mål.

– Men beslutningen om å ikke bruke uniform i Pride-paraden er tatt for å skape størst mulig forutsigbarhet og trygghet for innbyggerne gitt det gjeldende trusselbildet. Det er ikke for å beskytte politifolk mer enn andre, sier hun til Politiforum.

Forståelse fra Oslo Pride

Leder i Oslo Pride, Dan Bjørke, sier han forstår politiets behov for å skille mellom de som er på jobb og ikke i prideparaden.

Han sier de har vært i flere møter med politiet.

Oslo 20220627. Minnemarkering på Rådhusplassen etter terrorangrepet i Oslo natt til lørdag. På grunn av en uavklart trusselsituasjon gikk politiet tidligere på dagen ut med en anbefaling om at pride-arrangement i Oslo avlyses da de ikke kan garantere for sikkerheten.kunnskapssektoren og andre aktører.
Flere tusen deltok i en minnemarkering på Rådhusplassen – en markering politiet frarådet.

– Politiet kommer til å ha en sterk og synlig deltakelse i paraden under Oslo Pride og det er bra. At de har behov for å skille mellom de som er på jobb og de som går i paraden for å signalisere inkluderende holdninger internt og eksternt, forstår vi, sier Bjørke til NTB.

Pride-nestor i politiet reagerer

Den pensjonerte politioverbetjenten Bård Stensli sier politiets uniformsnekt i prideparaden er et stort tilbakeslag for skeiv kjærlighet i politiet.

To mennesker ble drept og mange såret i masseskytingen i Oslo i sommer. To av de overlevende reagerer nå på at politiet innfører uniformsnekt i pridetog.
To mennesker ble drept og mange såret i masseskytingen i Oslo.

Han sier det er trist at politiet nå nekter sine ansatte å gå i pridetog i uniform. Stensli kjempet i en årrekke for at politiet skulle delta i pridemarkeringene.

– Det er trist. Jeg har lagt ned nesten 20 år med arbeid og energi for dette, sier han til Politiforum.

Mehl: Forutsetter god dialog

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier hun forutsetter at politiet har hatt god dialog med de skeive miljøene før de tok avgjørelsen om uniformsnekt.

Oslo 20220910. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltar i regnbuetog og solidaritetsmarkering arrangert av Oslo Pride.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltok i regnbuetoget i september.

Mehl sier hun er kjent med at det er ulike syn på saken i skeive miljøer.

– Jeg forutsetter at politidirektøren har hatt god dialog med og lyttet nøye til disse miljøene før hun tok avgjørelsen. Jeg håper politifolk som ønsker det, fortsatt vil velge å delta aktivt i Pride og skeive arrangementer i hele Norge, sier Mehl til NTB.

Powered by Labrador CMS