STILLER TIL VALG

Marit Vea i redningsvest
– Allerede nå ser vi at ungene våre lever i en fattigere verden enn da min generasjon vokste opp. Mine barn kan ikke lenger kaste ut snøret fra brygga og dra i land fersk torsk. Fiskebestandene i fjorden stuper. Det samme gjelder bestandene av sjøfugl og hummer. Denne utviklingen må vi reversere. Det skylder vi dem som kommer etter oss, mener Marit Vea. Her på båttur med ungene.

– Mitt engasjement ble vekket da velformannen flathugget nærskogen vår. I løpet av en dag var skogen rasert

– Der og da tenkte jeg at når jeg blir stor må jeg få meg en jobb der jeg kan stoppe sånne velformenn og hindre naturødeleggelser, sier Marit Vea.

Publisert

Marit Vea (37) bor på Tåsen, er fulltidspolitiker på Oslo rådhus for Venstre og andrekandidat ved valget.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem? 

– Sommerferien gikk til familiehytta i Tvedestrand, sammen med hele storfamilien. Der har jeg tilbragt alle somre helt siden jeg ble født, og jeg kunne ikke tenke meg å tilbringe sommeren noe annet sted. Vi fikk en ny valp i vår, og med to små barn og en hundevalp var det full fart der i år.

Valpen Sjoko gir matmor Marit en skikkelig slafs.

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?

– Jeg er veldig glad i naturen, og brenner for at vi mennesker skal klare å leve her på kloden uten at det går på bekostning av dyrene og naturen. Mitt politiske engasjement ble vekket da velformannen der jeg vokste opp flathugget nærskogen vår, forteller 37-åringen.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg»

I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– I løpet av en dag var skogen rasert, og hjemmet til arter jeg kjente godt, som ekorn, pinnsvin, hakkespetter og alle andre små dyr og kryp var borte. Der og da tenkte jeg at når jeg blir stor må jeg få meg en jobb der jeg kan stoppe sånne velformenn og hindre naturødeleggelser, utdyper Venstre-politikeren.

– Allerede nå ser vi at ungene våre lever i en fattigere verden enn da min generasjon vokste opp. Mine barn kan ikke lenger kaste ut snøret fra brygga og dra i land fersk torsk. Fiskebestandene i fjorden stuper. Det samme gjelder bestandene av sjøfugl og hummer. Denne utviklingen må vi reversere. Det skylder vi dem som kommer etter oss.

Venstre-politikeren klar for prideparaden i Oslo tidligere i sommer.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Kanskje bystyremøtet i juni der Venstre fikk gjennomslag for en egen handlingsplan for dyrevelferd i kommunen. Dyr har egenverdi, og vi mennesker har et stort ansvar for å ivareta både ville og tamme dyr på en god måte. Det var en god dag for Venstre og for dyrene.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Det var en tøff dag da ABC-klinikken ble nedlagt i vinter, med regjeringens velsignelse. Jeg engasjerer meg sterkt i at fødsels- og barselomsorgen skal bli bedre, og fødte selv mine barn på ABC. Jeg fødte selv på ABC og er lei meg og sint over at kvinner i Oslo ikke lenger har ABC-tilbudet, og at det øvrige tilbudet nå er presset til randen. Det er en stor skam, og jeg kommer ikke til å gi meg før kvinner og barn får et bedre tilbud.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Det er utrolig morsomt å være politiker, men det er likevel ungene mine på to og fire år får meg til å le mest. Senest da sønnen min på to kledde av seg alle klærne inne på en kafé og sprang lykkelig og naken ut i regnet.

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Jeg klasker meg i pannen ganske ofte, for politikk kan være en frustrerende øvelse. Men det som virkelig gjorde meg sint nå nylig, var da byrådet klarte å skusle bort sjansen til å stanse forurensingen av Oslofjorden med kloakk fra fritidsbåter, sier bystyrerepresentanten for Oslo Venstre og utdyper:

Marit på padletur med samboeren på hytta ved Tvedestrand.

– Bystyret har vedtatt at det skal forbys å slippe ut av kloakk fra fritidsbåter, og alt var klart til å gjennomføre forbudet i år, men så klarte byrådet og regjeringen å rote det til, bare fordi de ikke snakket sammen. Så nå er det utsatt et helt år. Det haster å redde Oslofjorden, og da er det tragisk at byrådet lar sånne sjanser gå fra seg.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Vanskelig spørsmål, men jeg skaffet meg i alle fall en elsykkel i vår. Jeg var helårssyklist fra før, men pleide å bruke en helt alminnelig sykkel. Med to barn i sykkelvogn til og fra barnehagen var det i ferd med å bli ganske slitsomt. Elsykkelen har gjort livet mitt mye enklere. 

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Jeg ble kanskje unødvendig provosert over at byrådet etter nesten åtte år ved makten kommer med en treukers kampanje på månedskortet. Det er frustrerende for Venstre, som har foreslått billigere månedskort to ganger årlig i sju år – uten å få flertall for det – å se byrådet kjøre denne typen stunt rett før valget. Månedskortet må bli billigere, ikke bare i valgkampen, men hele året. 

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Jeg spurte rådgiverne mine om dette og de svarte bare «mange ganger». Jeg er god på å si unnskyld da, så det prøver jeg å gjøre hvis jeg har sagt noe dumt. 

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– 10,6! Venstre gjør det utrolig bra på målingene for tiden! Det er takket være et knallsterkt lag som står på ute i gatene og en politikk som slår an hos mange Oslo-folk. Venstre er partiet for folk som vil være med å støtte opp om de liberale verdiene. For alle som er opptatt av frihet, fremtid og fellesskap. Og akkurat nå så tror jeg ganske mange er opptatt av det.

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– I tillegg til kutt i månedskortprisen er det å få på plass et mye sterkere vern av natur og et krafttak for Oslofjorden mine viktigste saker. Begge deler haster.

Powered by Labrador CMS