STILLER TIL VALG

Shila smiller, men innrømmer at det blir mange tøffe dager i jobben der hun kommer tett på mennesker i vanskelige situasjoner.

– Det er helt sinnssykt hvor mange arbeidstakere som blir grovt utnytta

– Det gjorde et stort inntrykk, og den personen tenker jeg fremdeles på fra tid til annen, sier 23-åringen.

Publisert

Shila Khayrollahzadeh (23) er saksbehandler i Jussbuss sin arbeids-, sosial- og trygderettsgruppe, fjerdeårsstudent på rettsvitenskap UiO, styremedlem for Lindeberg Arbeiderpartilag og stiller til valg for bystyret i Oslo som Arbeiderpartiets 6. kandidat.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem?

– I år hadde jeg en fin norsk sommer, på to hytter med venner på Sørlandet, nærmere bestemt Ulvøysund og Lyngør. Ellers har det gått mye i jobb og valgkamp.

Shila Khayrollahzadeh, flankert av venninnene Kaja Øien Hultgren (t.v.) og Karoline Nordheim Otterdal, på Ulvøysund i sommer.

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?

– Jeg har generelt vært engasjert i politikk fordi jeg vokste opp i et hjem hvor store samfunnsspørsmål ble diskutert rundt middagsbordet. Fattigdom, internasjonal rettferdighet, ulikhet, klima og oppvekst var bare noen av flere temaer vi ofte diskuterte, sier Shila.

– Men det som fikk meg til å melde meg inn i AUF, var en samtale med en venninne på bussen på vei til skolen, hvor vi snakket litt om forskjellene i Oslo. Hun var allerede medlem i AUF og lurte på om jeg ville komme på et medlemsmøte. Jeg møtte opp, ble utrolig godt tatt imot og har blitt værende siden, og for det er jeg veldig takknemlig, fortsetter hun.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– I Jussbuss har vi noe som heter oppsøkende uke, hvor vi deles i grupper rundt om i landet. Min gruppe skulle til Midt-Norge hvor vi besøkte fengsler for å ta inn saker og snakke med klienter, og holdt foredrag på voksenopplæringssentre og hos andre organisasjoner hvor vi når våre målgrupper. Underveis måtte vi kjøre mye mellom alt fra Ålesund, Molde og Trondheim. Den ene dagen kjørte vi til Kristiansund via Atlanterhavsveien og stoppet opp på Eldhusøya for å gå en liten tur. Det var nok den beste arbeidsdagen min med fine kollegaer og natur.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Det er mange tøffe dager når jobben din er å hjelpe folk som blir utnyttet i arbeidslivet eller får avslag på trygdeytelser/sosialtjenester de sårt trenger. Jeg tror den aller tøffeste dagen var å snakke med en som hadde det utrolig vanskelig, både fysisk, psykisk og økonomisk i disse tider, og hvor personen opplevde stor mistillit og frustrasjon overfor NAV, forteller Jussbuss-saksbehandleren og rettsvitenskapsstudenten.

– Det er veldig tøft å høre noen fortelle om sin vanskelige livssituasjon og hvor lite glede de har i livet, som de ofte også vil skåne barna sine for, nettopp fordi foreldre skal være så «tøffe og sterke». Det gjorde et stort inntrykk, og den personen tenker jeg fremdeles på fra tid til annen. 

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Det største smilet hadde jeg nok da jeg tok med tvillingsøsknene mine på ni år på deres første Enga-kamp. Særlig lillesøster er veldig fotballinteressert, så det var mye latter og god stemning på oss. 

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Jeg har klasket meg selv i pannen utallige mange ganger i år, og det fordi Jussbuss har mange klienter som forteller ufattelig mange historier om arbeidslivskriminalitet på norske arbeidsplasser, sier Shila og utdyper:

– Det ene tilfellet var en som hadde sagt ifra til arbeidsgiveren sin om at det var uforsvarlig og brudd på HMS-regler å jobbe på byggeplassen uten det riktige tøyet midt på vinteren. Han ble dermed trukket ulovlig i lønn av arbeidsgiver for det ekstra tøyet klienten vår hadde krav på og ble senere også sagt opp på usaklig grunnlag. Det er helt sinnssykt hvor mange arbeidstakere på norske arbeidsplasser som blir grovt utnytta. 

Shila sammen med partifelle Emre Gjul-Jensrud på Youngstorget.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Det vil nok være å stille til bystyret på toppen av å være student. Politikken blir mye mer treffende og inkluderende hvis politikerne selv også representerer folk på tvers av samfunnet. Særlig er mye av politikken som påvirker unge mest, bestemt på lokalt nivå, og derfor er det nettopp viktig å ha unge folk i lokalpolitikken, som vet hvordan det er å leve i byen vår og som kan ta med disse erfaringene inn i politikken, forteller bystyrekandidaten.

– Man får ofte høre at man ikke har erfaring som ung politiker, men til det vil jeg si at det faktisk ikke er sant. Vi vokser opp i en helt annen tid, med helt andre utfordringer. Det å være ung i 2023, er noe helt annet enn 1973. Det er de unge som er vår framtid, og derfor er det viktig å høre på hvordan de unge vil utforme den framtida de selv skal leve. Selv om det kan bli hektisk å være student og bystyrerepresentant samtidig, så er det utrolig viktig at vi har unge i politikken, fastslår 23-åringen.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Jeg hadde meldt meg opp på flere fag og tenkte å fullføre høstsemesteret med full studieprogresjon. Det innså jeg kjapt at ikke var mulig med tanke på valgkampen, jobb og hvordan mine prestasjoner faktisk ville vært i et så hektisk semester. Så da valgte jeg å melde meg av noen fag, som jeg heller tar igjen neste år. Jeg har gått på smellen flere ganger og vært for optimistisk og streng med meg selv. Det er viktig å tenke over egen kapasitet og helse aller først som student når for tiden. 

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Kanskje litt for mange ganger, haha! Jeg kan plapre mye, så jeg har lite oversikt over de gangene jeg burde holdt munn, skal jeg være ærlig. Men jeg har en tendens til å være litt direkte om hva jeg mener, så det har vært et par familiemiddager hvor jeg kanskje burde holdt munn for å beholde roen!

Gruppebilde på Utøya fra i fjor sommer. Shila foran til venstre sammen med Fawzi Warsame. Bak dem står Emre Gjul-Jensrud (t.v.), Shawn Figueroa, Gjertrud Eide Sæther og Isak Andersson.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– Da jeg så tallene på varmegradene rundt omkring i Europa i sommer. Det var blant annet 43 grader i Italia og 48 grader i Spania. Jeg tror dette dessverre blir den nye normalen, og at vi nå fremover kommer til å se de store konsekvensene av klimakrisa vi står midt i. 

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Hurtigst mulig ville jeg endret på fattigdommen i Oslo, så alle kan leve verdige liv med like forutsetninger og muligheter for en god tilværelse, fremtid og oppvekst. I tillegg ville jeg nok gjerne så fort som mulig bygd flere tusen nye boliger og fått ned boligprisene, så flere unge i Oslo enklere kan komme seg inn på boligmarkedet. Ikke minst ville jeg gjerne fått et lokk over E6 på Furuset, og det kjapt.

Powered by Labrador CMS