Nestleder Pernille Hansen i Naturvernforbundet tok sykkelen fatt og besøkte flere nabolagsmarkeder lørdag.

Gi bort, bytt bort eller selg i stedet for å kaste gode ting i containeren

Over 40 nabolagsmarkeder ble arrangert bare i Oslo i regi av Naturvernforbundet. Interessen for ombruk og gjenbruk er stor hos oslofolk.

Publisert

— Vi arrangerer Nabolagsmarked med lokale beboere fordi vi ser at folk har lyst til å ta miljøvennlige valg. Vi som en forening kan hjelpe til med å organisere, sier nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Hansen (37).

Hovedideen bak Nabolagsmarked har vært å bidra til at brukbare ting som blir liggende i skuffer og skap får lenger brukstid. Ting blir brukt videre, og over lengre tid, i stedet for at det kastes. Dobler man brukstiden på tingene, vil i teorien utslippet halveres.

Ønsker du å arrangere et nabolagsmarked, er oppskriften svært enkel: Få folk i nabolaget til finne frem ting og tang, og kom sammen ute hvor dere låner bort, leier ut, gir bort, selger eller bytter brukte gjenstander som kan få et forlenget liv eller økt bruk hos noen andre, mener Naturvernforbundet.

Ting dukker opp om våren

— På våren blir det gjerne tydelig at vi har mye vi ikke bruker. I stedet for å kaste fult brukbare ting i en container, kan tingene få en lengre levetid hos andre, sier Hansen.

Cecilie Øverland sto for nabolagsmarkedet i Sinsenveien. På bordet fantes personlige ting, arvede ting og kjøpte ting som så etter nye hjem

Da ideen ble klekket ut, hadde Naturvernforbundet en forestilling om at det kunne melde seg rundt 20 interesserte arrangører. Det meldte seg 40 bare i Oslo, og over 200 på landsbasis.

Rundtur til Nabolagsmarkedene

Nestleder Hansen var på en liten besøksrunde hos forskjellige nabolagsmarkedene i Oslo indre øst lørdag. Både på Sinsen, Løren, Lille Tøyen og Sofienberg ble det holdt nabolagsmarked den dagen. I solveggen i Sinsenveien møtte Hansen Nina Tollerud Larsen (70) og Cecilie Øverland (45)

— Vi har fått solgt litt. Vesker og keramikk. Dette er et bra tiltak, sier Tollerud Larsen. Hun elsker gjenbruk, og hun og mannen reiser ofte på markeder for å selge ting som ellers bare hadde blitt liggende.

— Det er jo så mye bedre enn å kaste fullt brukbare ting, sier hun.

Første gang

Cecilie Øverland var den som sto bak Nabolagsmarkedet i Sinsenveien 38. Det er første gangen noe slikt blir gjort der. De hadde funnet et lunt sted hvor vinden ikke fant fram, og hvor en lett kunne tro det var midt på sommeren.

— Jeg ville prøve, sammen med Naturvernforbundet. Dette er ikke noe stort marked, men kan vi bidra med ombruk og gjenbruk er det fint, sier Øverland, og viser fram en emaljert kjele med blomstermønster.

Den har kanskje gjort jobben sin som dekorasjon på en hylle, for den har igjen merker etter å ha hatt en strevsom tilværelse på kjøkkenet.

Powered by Labrador CMS