Kongen utnevnte VG-fotograf Harald Henden til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Kort tid før hans bortgang ble ordenen utdelt av kansellisjef Mette Tverli på Diakonhjemmet sykehus.

Mottok Kongens heder på Diakonhjemmet få dager før bortgangen – bisettes på fredag

Bisettelsen finner sted to uker etter at han mottok St. Olavs Orden.

Publisert

Krigsfotograf og journalist Harald Henden døde 3. juli etter kreftsykdom. Fredag 12. juli bisettes han.

Bisettelsen finner sted i Vestre Aker kirke og starter klokken 13.

Henden ble 63 år gammel. Han døde på Diakonhjemmet sykehus på Frøen, etter kreftsykdom i bukspyttkjertelen.

– Harald døde stille og fredelig på Diakonhjemmet sykehus i dag klokken 11 med sin gode venn Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser ved sin side, opplyste, Hendens arbeidsgiver i VG, ansvarlig redaktør Gard Steiro, da.

Kongen utnevnte VG-fotografen til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Få dager før han gikk bort, fikk Henden fredag den 28. juni ordenen utdelt av kansellisjef Mette Tverli på Diakonhjemmet sykehus.

Prisbelønnet

Henden ble i løpet av sin karriere hedret med en rekke priser for sin innsats og sine bilder, blant annet fikk han Pressefotografens Ærespris i mars 2024. 

– Historiebøkene hadde ikke vært de samme uten deg, dine bilder, jobben du gjør og medmennesket du er. Du setter spor, våger og inspirerer, het det i juryens begrunnelse.

I mai mottok han også Fritt Ord-prisen etter å ha jobbet med å dekke noen av verdens største og farligste konflikter de siste 30 årene.

– Medienes viktigste kapital er troverdighet. Under krigen i Ukraina så flere store mediehus seg tvunget til å danne egne verifiseringsgrupper for å sikre at bilder og videoer faktisk viste det de hevdet å vise. Uten dette arbeidet kunne det gått virkelig galt, sa Henden i sin takketale for Fritt Ord-prisen.

Gjennom den lange karrieren har Henden mottatt flere priser, blant annet for Årets Bilde, og i 2004 fikk han også Den store journalistprisen.

– Rettet linsen mot ofrene

Henden har hatt kreft i bukspyttkjertelen de siste månedene, en diagnose han fikk etter sin siste reportasjereise til Israel.

Ved sin død hadde Henden jobbet i VG siden 1987. Gjennom hele perioden har han jobbet med å dokumentere konflikter og vært tett på død og lidelse verden over.

– Harald gjorde oss i stand til å forstå krigens brutalitet. Han rettet linsen mot ofrene, og han gjorde det med nøktern respekt for individet. Selv i de mest desperate situasjoner var han opptatt av sikre seg navnene på dem han fotograferte, het det i VG-redaktør Steiro i et minneord i egen avis.

I krigssonene

Gulfkrigen i 1991 ble den første Henden dekket for avisen. Siden fulgte kriger i Midtøsten, på Balkan og i land som Afghanistan, Irak, Somalia og Ukraina, skriver VG.

I jobben ble Henden blant annet skutt i hodet på Vestbredden mens han dekket det israelske valget i 2001.

Han var også til stede under terrorangrepet på Hotel Serena i Kabul 14. januar 2008, der Dagbladets Carsten Thomassen ble drept.

Powered by Labrador CMS