Fredag ble Shah Iran tildelt Kongens Fortjenstmedalje, for sitt over 40 år lange arbeid med barn og ungdom i Tøyen Taekwondo Klubb.
– Jeg skjønte ingenting, sa en overrasket Shah Iran, da han fredag ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje, for sitt arbeid med barn og unge i Tøyen Taekwondo Klubb.

Her blir Shah overrasket med kongelig pris, for sitt 40 år lange arbeid med barn og unge: – Jeg fikk lyst til å gråte

Shah Iran har drevet Tøyen Taekwondo Klubb i hele 40 år. Det ble feiret med applauderende og storslått besøk. Se videoen av reaksjonen!

Publisert

Fredag ble Shah Iran tildelt Kongens Fortjenstmedalje, for sitt over 40 år lange arbeid med barn og ungdom i Tøyen Taekwondo Klubb.

– Jeg kunne aldri tenke meg å få en sånn pris. Jeg visste ikke at jeg var nominert engang, sier Iran.

– Veldig stort for meg

I forbindelse med overrekkelsen samlet hele klubben, bekjente og familie seg, for å overraske Iran i klubbens lokaler på Jordal. I tillegg var flere prominente personer og medieaktører til stede.

– Hva tenkte du da du kom inn døren og ble møtt av trampeklapp?

– Jeg skjønte ingenting. Det kom som en enorm overraskelse på meg. Jeg tenkte at jeg ikke har bursdag, og det er heller ingen andre dager det skulle være verdt å feire. Men da jeg fikk beskjeden fant jeg ingen ord, og jeg fikk lyst til å gråte. Det er veldig stort for meg.

Se videoen av Shah Irans reaksjon.

Video: Johannes Hellstrand Frøshaug

Barn og unge i fokus

Mye av Irans motivasjon har gjennom årene vært å gi barn og ungdom et trygt og oppbyggende sted å oppholde seg på fritiden.

– Det er viktig at barn og ungdom har et alternativ til det å være ute i gatene og finne på tull. Vi får veldig mange gode tilbakemeldinger fra foreldre, som sier de er glade for at barna får være en del av klubben, sier han.

Et av prinsippene til Iran er at det skal være lav terksel for å få bli med i klubben. 

– Vi har flere medlemmer med foreldre som har dårlig råd, og de får være med gratis.

– En enorm innsats

Nettopp disse prinsippene er en avgjørende faktor for at han får medaljen.

– Iran har gjort en enorm innsats for lokalmiljøet, og har vært en stor bidragsyter for å gi barn og unge et konstruktivt og flott sted å oppholde seg, sier statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, som overrakte medaljen til Iran.

Også kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, holdt tale på vegne av regjeringen.

– Det er utrolig viktig med ildsjeler som Shah, som brenner for å gi unge mennesker et sted å oppholde seg, trene og ha det gøy, sier hun til VårtOslo.

Også kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, holdt tale på vegne av regjeringen.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery var også til stede.

Selv har hun et personlig forhold til klubben.

– Jeg gikk på Taekwondo i Bergen selv, og da hatet vi på en måte Tøyen Taekwondo Klubb, siden de var best i alt. Vi var litt misunnelige på dem.

– Han har gjort mye for meg

Og det var ikke bare politikere, kollegaer og foreldre som skrøt av Iran. Etter talen ble Iran omringet av yngre og eldre klubbmedlemmer som ville gi han en klem.

– Prisen er veldig velfortjent. Han har gjort mye for meg og alle i klubben og nærmiljøet, sier klubbmedlem Lily Tran.

– Prisen er veldig velfortjent, sier klubbmedlem Lily Tran.
– Prisen er veldig velfortjent, sier klubbmedlem Lily Tran.

Shah Iran kom til Norge på 70-tallet, og jobbet ved Ringnes Fabrikker inntil han ble rammet av en arbeidsulykke. Han startet Tøyen Taekwondo Klubb for 40 år siden, i lokaler på Grønlands Torg. 

Iran er den i Norge med høyest grad innen Taekwondo, med svart belte i syvende dan. Han vil bli invitert til kongens slott for en formell takk fra kongehuset.

Seremonien ble avsluttet med matservering og feiring inne i hallen.

Powered by Labrador CMS