Aksel Konstantin Molteberg, Toramari Faremo og Trine Anette Fostervold innom utstillingen «Politikkens kunst» utenfor Stortinget. De bor i kollektiv sammen, og skulle finne en benk å spise lunsj på da de oppdaget bildene.

Rebus på Ekeberg, nettopera, videoutstilling og gatekunst. Bypåsken bjudar på

Nedstengt hovedstad, ingen hindring. Det er et vell av muligheter for dere som har storbypåske. Vi gir deg tipsene til aktiviteter og opplevelser, enten du blir hjemme eller vil ut på tur. Feriefølelsen er rett utenfor døra.

Publisert

Urban påskevandring, gratis opera i stua, kortreiste naturopplevelser, vårblomstring og stolpejakt. Her er 15 opplevelser og en bonusaktivitet fra byen vår som du kan oppsøke tross koronaen. God Oslo-påske!

Gå i Operaen – på nett

Operaen har ikke hatt publikum i salene på lenge, men husets forestillinger har blitt strømmet til publikum. Nå har Operaen gjort tilbudet gratis og åpent for alle, og gjennom påsken kan du kose deg med to nye produksjoner:

Led oss inn i fristelse presenterer Weills «De syv dødssynder» og Puccinis «Gianni Schicchi» som scenisk konsert: To saftige, mørke historier om deilig og ufordragelig synd til musikk av to mestre.

Forestillingen Faun/Boléro byr på ny dans til legendarisk musikk. Midt i en pandemi har tre lovende koreografer skapt to nye balletter.

Erika Pastel danser hovedrollen i forestillingen Faun/Boléro. Du kan se den gratis hjemme i stua di!

Jakt på stolper

Lørdag morgen slippes kartene til årets stolpejakt. Stolpejakten ble en av fjorårets store vinnere for å få folk ut og i aktivitet.

Stolpejakten er lavterskel orientering, og i Oslo er det flere idrettslag som plasserer ut stolpene du kan finne.

Nå har det også kommet en egen barnevennlig stolpejakt i Middelalderparken. Her er stolpene tilpasset barnefamilier.

Over hele byen og i Oslomarka kan du nå lete opp disse stolpene.

Prøv en vandreforestilling på øret i Oslos gater

Oslo Nye Teater har laget en lydvandring som lar deg se byen med nye øyne.

Slik som byen er et konglomerat av ulike inspirasjonskilder, tidsepoker og former, er vandringen inspirert av moderne og klassiske tekster av Ibsen, Hamsun, Erling Kagges bok «Å gå – ett skritt av gangen» og historiske fakta om byen.

Vandreforestillingen starter vis a vis hovedinngangen til Oslo Nye Teater i Rosenkrantz’ gate 10, utenfor Oslo Akutten.

«Mens vi venter får vi gå» koster 100 kroner på Ticketmaster. God påsketur!

Mens vi venter får vi gå, Oslo Nye Teater.
Roseslottet i Holmenkollen.

Nyt Roseslottet i Holmenkollen

Roseslottet ved Holmenkollen er vel verdt et besøk. Her opplever du kunst og sterke historier fra andre verdenskrig i en helt spesiell ramme. Billetter bestilles på forhånd, slik at antall besøkende begrenses.

Se vårens første blomster i Botanisk hage på Tøyen. Her representert ved Maigull.

Kos deg i Botanisk hage

Hva med en påskeutflukt for å se etter tidlige vårtegn i Botantisk hage på Tøyen? I Gamle Tøyen hovedgård, Oslos eldste og mest kjente bevarte tømmerbygning, ligger Handwerk Botaniske. Her får du god kaffe, deilig bakst og kaker.

Facebook-sidene sine har de laget en liten guide til noen av vårens første blomster, «Gult er kult». Lørdagsblomsten heter Maigull, eller Chrysosplenium alternifolium på latin, og er å finne i Systematisk hage.

Walking Woman i Ekebergparken.

Opplev Ekebergparken og test påskerebusen

Turen opp til Ekeberg fra Gamlebyen er kort. I påsken byr Ekebergparken på mer enn vakker natur, flotte utsiktspunkter og oppsiktsvekkende skulpturer.

De inviterer til en smittevernsvennlig utendørsaktivitet for alle venner av parken: Gratis påskerebus! Rebusen kan hentes utenfor Ekebergparkens museum, den hvite villaen ved trikkestoppet. Rebusen går ut på å finne skulpturer og skrive ned navn på kunstnerne. Vinner trekkes 6. april og får en overraskelse i posten.

Kunstverkene i parken er laget av internasjonalt kjente kunstnere som Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst og Roni Horn. Se film om parkens skulptur Dilemma her.

Se den videobaserte utstillingsserien «Contemporary Art Digital Shorts» (CADS) fra Munchmuseet.

Utstilling på video fra Munchmuseet

I den videobaserte utstillingsserien «Contemporary Art Digital Shorts» (CADS) gir Munchmuseet deg en opplevelse av flere kunstnere som du kommer til å bli kjent medi det nye museet. Den første i rekken av tre CADS har videoer fra tre til 36 minutter og inneholder møter med kunstnerne Camille Henrot, Sofia Caesar, Stine JAnvin, Milad Forouzandeh og Lex Brown.

Gå på digitalt museumsbesøk

Selv om den tradisjonelle museumspåsken utgår i år, er det ikke bare Munchmuseet som har gått den digitale veien. Oslos digitale museumsverden har i løpet av det siste året vokst til et helt lite univers av utstillinger, omvisninger, barneaktiviteter, kunstsamtaler og 3D-modeller du kan utforske og oppleve fra egen sofakrok.

Her kan du ta et dypdykk ned i samtidskunst, norsk middelalder eller Edvard Munchs liv. Vi har samlet mange gode tips i vår guide til digitale museumsopplevelser i Oslo.

Gå tur rundt Østensjøvannet

Ta en stroll rundt Østensjøvannet. Opplev det artsrike fuglelivet på og nær sjøen, og få et nærglimt av fotografene med de lengste telelinsene i byen. Gå gjerne de drøye fire kilometerne rundt Østensjøvannet. Flott sted å ta med barna.

Uteliggerhytta på Grefsenåsen er restaurert og tilgjengelig for folk flest.

Besøk Uteliggerhytta i Grefsenåsen

I mange år bodde Harald Grande i en hytte i marka, ikke langt fra Grefsenkollen. Hit flyttet han etter andre verdenskrig på grunn av boligmangel, og her levde han store deler av livet sitt, i en hytte uten ovn og kjøkken.

Hytta ligger ved Grefsenkleiva slalombakke. Du kan ta buss 56B fra Nydalen til Grefsenkollen. Ved Grefsenkollen er det også P-plass.

Gå så bortover til skogsveien og ta østover mot Grefsenkleiva. Fra toppen av Grefsenkleiva, går du nedover bakken langs venstre side. Her står høye rør for snøproduksjon. Gå ned til rør nr 2 sett ovenfra. Her finner du en sti. Hold til høyre på stien. Da ser du straks en fjellformasjon som danner et tak over stien, herfra er det 100 meter til hytta.

Sjekk ut byens gatekunst

Urbane kunstnere og lokale kunstentusiaster gjort Oslos gater til en av byens mest interessante og levende kunstgallerier.

Start gjerne turen fra Tøyen T-banestasjon. Her ligger kunstverkene spesielt tett. Det klikkbare kartet nedenfor viser deg plasseringen til utvalgte verk og graffitiområder. Det ligger i gatekunstens natur at noen arbeider kan ha bli endret eller ha forsvunnet helt.

Her er VårtOslo temaside om byens gatekunst.

Ta en tur innom kolonihagene

Kolonihagene åpner 1. april. Alle er velkomne til å gå tur innenfor gjerdene.

Stovnertårnet og utsikten derfra.

Opplev Stovnertårnet

Stovnertårnet er et utsiktstårn, en attraksjon, et eventyrlig byggverk, en turvei, et møtepunkt, et fotomotiv og ikke minst Norges lengste tårn.

Stovnertårnet ligger like bak Stovner senter, på Fossumberget.

Kom deg ut på øyene

Øybåtene går til Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakkholmen. Båtene begynte å farte ut på øyene igjen fra den 22. mars, etter vinterdvalen. Her viser Indre Oslofjord seg fra sin beste side.

Her er rutetabellen.

Nå er jeg klar for en ny vinter, i vanlige klær, i sakte fart langs Kirkeveien, sier Ann Myhre. Hun er sykepleier, sykler i jobben og kaller seg saktesyklist.

Sykle og bli kjent med byen

«Grønne sykkelruter» er valgt ut av Syklistenes Landsforening, og består av naturpregede og stressfrie sykkelruter langs de fineste turområdene i Oslo. De er en god medisinen mot brakkesyke og en fin måte å oppdage nærmiljøet på.

Stå på ski eller brett

Oslo vinterpark holder åpent i påsken, så det er stadig mulig å stå på ski eller brett i selveste hovedstaden. Her er det 11 heiser, 18 nedfarter og en fallhøyde på 381 meter fra toppen av Tryvann til bunnen av Wyller-løypa.

Ski- og snowboardanlegget har noe for alle: enkle løyper i nybegynnerområdet, egen slopestylelinje og brede løyper som passer perfekt til familier og carving.

Anlegget er tilgjengelig med buss (til Tryvann eller bunnen av Wyller-løypa) eller med bil.

Kunstutstillingen Politikkens ansikter foran Stortinget.

Bonusaktivitetet: Kunstutstilling foran Stortinget

Utstillingen «Politikkens kunst» er åpen foran Stortinget. Her får du se en del av Stortingets kunstverk, utstilt på Eidsvolls plass.

Stortingets kunstsamling inneholder over 800 kunstverk. Noen av verkene er kjente og viktige i norsk kunsthistorie, andre er mindre kjente.

Det er kunsthistoriker Eivind Torkjellson, ved Stortinget, som har kuratert utstillingen. Han holder normalt guidede kunstvandringer i stortingsbygningen, som han savner å gjøre.

− Når folket ikke kan komme inn og se kunsten, tar vi kunsten ut til folket. Man behøver ikke være kunstkjenner for å synes denne utstillingen er spennende, lover han.

Powered by Labrador CMS