Så mye må du ut med i snitt for å leie bolig i Oslo: – Langt over normalen

Nye tall viser solid økning i snittprisen for å leie bolig i hovedstaden.

Publisert

– Økningen i leieprisene er fortsatt skyhøy og langt over normalen. Mange leietakere opplever at de har fått én ekstra månedsleie å betale i året. Hvis vi skal snakke om «vanlige folk», slik Støre-regjeringen liker å gjøre, så er det i leiemarkedet man møter nettopp dem. Prisøkningene rammer mange av dem hardt, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no i en pressemelding.

Husleieindeksen for tredje kvartal i 2023 viser en månedlig snittpris på 15.473 kroner for å leie bolig i Oslo. Dette innebærer at leieprisene har steget med 6,4 prosent fra samme periode i fjor.

På landsbasis lå gjennomsnittprisen for å leie bolig på 11.838 kroner i årets tredje kvartal, en økning på 8,16 prosent fra samme periode i fjor.

En fersk undersøkelse gjort blant leietakere på Husleie.no sin plattform viser at nesten 60 prosent av leietakerne er mellom 20 og 39 år. Knapt halvparten er heltidsansatte, mens en fjerdedel er studenter.

Prisfall på brukte OBOS-boliger

Når det kommer til kjøp og salg av boliger, kunne OBOS mandag melde at prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 1,1 prosent fra august til september – mot 1,4 prosent på landsbasis. 

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 77.771 kroner i Oslo i august, og 66.426 kroner på landsbasis. OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

– Vanlig sesongmønster er at prisene faller i september. Fallet i år var litt mindre enn snittet for september de siste ti årene. På bakgrunn av renteøkningene og de svake tallene for august, da OBOS-prisene falt 2,2 prosent i Oslo, ventet vi at prisene i september ville falle noe mer enn de faktisk gjorde, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

Laveste septemberomsetning på fem år

12 prosent færre OBOS-boliger i Oslo ble omsatt i september i år enn september i fjor. Ikke siden 2018 har det vært færre omsetninger i september.

– Vi tror renteøkningene i august og i september vil føre til lavere boligpriser de kommende månedene. I tillegg er det signaler fra Norges Bank om at det kan bli enda en renteheving før årets slutt. Antallet usolgte boliger har også økt en god del. Det er kjøpers marked om dagen. Det taler for at vi sannsynligvis får en svakere prisutvikling på boliger enn normalt resten av året, fortsetter Monsvold.

Full stopp i boligbyggingen

Boligbyggingen har nærmest stoppet opp, ifølge OBOSs sjefsøkonom, som er bekymret over utviklingen.

– Renteoppgang, usikkerhet blant kjøperne og høye byggekostnader har bidratt til at igangsettingen av nye boliger snart er nede på halvparten av hva den bør være i forhold til forventet behov framover, sier Monsvold.

– Det blir dermed ferdigstilt svært få boliger de neste årene. Det vil gjøre det enda vanskeligere for mange å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og andre pressområder. Det er uheldig for den enkelte, men kan også gjøre det vanskelig å rekruttere nødvendig arbeidskraft fordi mange ikke har råd til å bo i disse områdene, utdyper hun.

Powered by Labrador CMS