DEBATT

Botsen må bli et forbilde på sosial bærekraft i byutvikling, mener Jarle Solberg i Black Nordic Theatre og initiativet Slipp Botsen Fri.

– Endelig settes Botsen fri!

– I sju år har «Botsen» stått tomt. Nå endelig starter Statsbygg salgsprosessen av det gamle fengselet i Gamlebyen. Dette har vi i Nordic Black Theatre og Caféteatret, initiativet Slipp Botsen Fri og mange på Grønland ventet på. Og at Statsbygg samtidig åpner opp for samtalen med offentligheten om hva som skal skje med Botsen. Det er på høy tid og nødvendig for å sikre at dette blir et forbildeprosjekt for byutvikling anno 2024.

Publisert

Allerede i 2019 presenterte vi vår mulighetsstudie for Statsbygg. Den var et resultat av et samarbeid mellom Slipp Botsen Fri og Snøhetta AS med støtte fra Kulturdepartementet.

En bred kartlegging av interessenter viste stort behov, enormt engasjement og ikke minst kreativitet for bruk fra store og små organisasjoner, og enkeltpersoner med tilknytning til bydelen. Ingen har vanskeligheter med å forestille seg hva de ønsker at bygget skal fylles med i framtiden. 

Botsen er det første moderne fengselet i Norge og ble åpnet i 1851. Det ryktes at det hadde vannklosett før Slottet. Det ble bygget som et offentlig monument, en arkitekturperle i tegl tegnet av Schirmers, midt i bysentrum. 

Botsen trenger Grønland, og Grønland trenger Botsen. Helt kjent for mange, og inngangspartiet mest kjent fra «Olsenbanden»-filmer. Så heter også den verdige gamle alléen opp til inngangen Egon Olsens allé.

Dialog og midlertidig bruk

Vi ønsker en god involverende prosess med reell samskaping om visjon og realiseringen av den. Vi er klare for å samskape et konsept som gjør det attraktivt, unikt og spennende for alle. Dette gjelder også ulike finansieringsmodeller. 

Vi er klare for den viktige dialogen med Statsbygg og politikere, og er også åpne for dialog med mulige interesserte investorer og utviklere. Vi kan komplementere innhold for å muliggjøre en økonomisk bærekraftig modell. 

Det er mange kvadratmeter og plass til mye. Vi tror at så lenge grunnutviklingen av Botsen som kulturbygg kommer fra Grasrota er det mange muligheter for å få til noe fantastisk på Botsen.

For å skape engasjement og liv, identitet og eierskap og for ikke snakke om å teste ut bruken, ønsker vi midlertidig bruk der hvor det er mulig å tilrettelegge for slikt. Vi er fleksible og har allerede mye erfaring med å rigge fire år gratis teater og konserter for barn utenfor den fantastiske gamle muren.

Alle gode krefter må komme sammen og finne en modell for gradvis utvikling og samfinansiering.

Sosial bærekraft kombinert med kulturarv

Mange forsøker å knekke koden på hva sosial bærekraft betyr i praksis. Hvordan kan et gammelt byggeri utvikles med utgangspunkt i stedet, folka og deres ressurser. Og ikke minst bli en ressurs og ikke noe som fører til gentrifisering. 

Vi vet ikke svaret, men vi vil sammen med Botsens utviklere finne svaret. Botsen må bli et forbilde på sosial bærekraft i byutvikling.

Slipp Botsen Fri er et grasrotinititaiv og bærer i seg verdier som er helt nødvendig for en demokratisk byutvikling. Dypest sett handler utviklingen av Botsen om demokratisiering av framtiden. 

Det handler om å ta barn og unge med i samskapingen og la de fylle huset med ønskede aktiviteter, og å gjøre det til sitt. Den viktigste utfordringen vi voksne har i dag er å bistå ungene i å forestille seg og skape sin egen framtid i et av byens eldste hus. Det er sosial bærekraft i praksis.

En unik mulighet

Oslo har en unik mulighet til å virkelig ta samfunnsansvar. Etter at Oslo har brukt flere år og milliarder på å bygge kulturinstitusjonene i Fjordbyen, må dette bli satsningen. 

Det kan også sikre arbeidsvilkår for underskogen av faktisk kulturliv, på en måte som ivaretar, inkluderer og styrker de sentrale nærmiljøene. Da kan man få et kulturliv her av både lokal, nasjonal og internasjonal interesse.

Grønland er et område for mangfold og fellesskap. Og slik må det fortsette å være. Denne gangen må Grønland vinne! Det er Grønland sin tur nå.



Powered by Labrador CMS