Eindride Eidsvold og Bertine Zetlitz. Foto: Marte Garmann

– Shakespeare på speed. En firer og to femmere til ”Som dere vil” på Nationaltheatret

Publisert

Shakespeare trengte en suksess på sitt nye Globe-teater (1599), og valgte åpent publikumsfrieri. Det gjør Nationaltheatret også.

Det skriver Aftenpostens teateranmelder Mona Levin etter premieren på Nationaltheatret i går på William Shakespeares Som dere vil, under tittelen Hemningsløs publikumsflørting. Hun gir karakteren fire.

Svarer ikke på de dypere spørsmål

– I Sigrid Strøm Reibos regi, underbygget av scenografi og lys, er hele stykket en eksplosjon av situasjoner med flere referanser til vår tid enn til Shakespeares, og når Shakespeare slipper til, da faller tempoet og det kan bli ganske kjedelig, skriver Levin og tar seg straks inn igjen:

– Nå er neppe hensikten her å svare på dypere spørsmål, men å vise teaterlek og at kjærligheten overvinner alt. Kjærligheten er også så mangfoldig at den rammer alle: den utsøkt vulgære gjeterjenta Ågot Sendstad så vel som den eterisk sprengkåte Mariann Hole, den forkledde, men å, så forelskede Rosalind (Kjersti Tveterås) og den herlig feige skurken Oliver (Mattis Herman Nyquist).

Fra venstre: Mariann Hole, Jonas Strand Gravli og Kjersti Tveterås. Foto: Marte Garmann

– Jonas Strand Gravli klarer som den unge, forelskede Orlando, det kunststykket å være både troverdig og morsom. Reibo har helt tydelig hentet ut alt som finnes av fantasi i skuespillerne.

VG: Overdådig på alle måter

Nationaltheatrets vårkåte satsing er overdådig på alle måter, fargerik og munter; Shakespeare på lystig speed, skriver VGs Borghild Maaland og kaster en femmer på terningen.

– Den begavede regissøren Sigrid Strøm Reibo har tatt den lette forviklingskomedien helt ut, skriver anmelderen. Teksten er flikket på, referansene er nåtidige, kostymene er en salig krasj av alle stilarter, og alt er spekket med detaljer og frydefull lekenhet.

Bertine Zetlitz. Foto: Marte Garmann

Proppet med godbiter

– Forestillingen er proppet med godtebiter både av verbal og visuell karakter. Øystein Røger ser ut som en overlevning fra hippietiden som adelsmann med sans for en rev eller to. Ågot Sendstad er praktfull vulgær som gjeterjente og Olav Waastad finner tonen som hennes latterlig stakkar av en beiler, skriver avisa.

– I de større rollene tar Kjersti Tveterås (Rosalind), Marianne Hole (Celia) og Jonas Strand Gravli (Orlando) godt vare på de nyansene av flørt, komikk og poesi som ligger i rollene, skriver anmelderen, som mener artisten Bertine Zetlitz ruver i rollen som Hymen:

– Zetlitz er en fin kontrast til det brokete persongalleriet som baler med sine forvirrede følelser og streben etter å finne kjærlighet, skriver VGs Borghild Maaland.

Fra venstre: Øystein Martinsen, Mariann Hole, Erland Bakker og Kjersti Tveterås. Foto: Marte Garmann

Dagbladet: Et overdådig publikumsfrieri

Både fra Shakespeares hånd og i Reibo-regi er Som dere vil et overdådig publikumsfrieri med et vell av vrier og vendinger, skriver Dagbladets Lillian Bikset, og triller også en femmer på sin terning.

– Persongalleriet er stort og kan bli uoversiktlig, men Reibo har gitt hver av skikkelsene så klare individuelle særpreg at det ikke er en risiko denne gang.

Humørfylt parodi – gutteaktig bravur

– Typekomikken er betydelig, samspillet presist turnert, mener avisa, som spesielt fester seg ved Kjersti Tveterås' rollefigur Ganymedes, som hun mener er en humørfylt parodi på guttaktig bravur.

– Også musikalsk er universet utvidet, med nye, spesialskrevne sanger av Bertine Zetlitz, som sammen med de Shakespeare-forkledde musikerne Andreas Bratlie og Jonas Lie Theis, også opptrer live.

Som dere vil. Foto: Øyvind Eide
Powered by Labrador CMS