DEBATT

– Ikke gå rundt og tro at du vet hva kirka er og hva den står for. Bli heller en av de som faktisk er med på å bestemme hva den skal være, sier Kjersti Opstad i denne kommentaren.

– Mandag 11. september er det valg – kirkevalg

– Den norske kirke er Norges aller største medlemsorganisasjon, og bare i Oslo så har kirka 431 033 medlemmer. Og om du er blant disse og over 15 år, så har du rett til å være med å bestemme hvem som skal bestemme hva denne kirka vår skal være. I alle fall for de neste fire årene.

Publisert

Det er det et stort mindretall av oss medlemmer som velger å gjøre og ved sist valg, i 2019, så var det kun 12,6 prosent av medlemmene som valgte å bruke stemmeretten sin.

Hva holder de på med der inne?

For noen år tilbake hadde jeg et prosjekt som ble publisert her i VårtOslo, hvor jeg på vegne av alle oss passive medlemmer, gikk 52 ganger i kirka i løpet av ett år for å forsøke å finne ut av hva de egentlig drev på med der inne nå om dagen. Det tror jeg nemlig ikke at så mange av oss medlemmer vet.

Har du for eksempel fått med deg at kirka er på pride? Hvert eneste år. Det er ingen selvfølge. Faktisk handler en av de store stridssakene i kirka om kjønnsmangfold og om pridedeltakelse.

To av listene du kan stemme på til Bispedømmerådet, Bønnelista og Frimodig kirke, ønsker ikke å se kirka på pride, dog med en noe ulik begrunnelse, mens Åpen Folkekirke nok helst vil være på pride hele året igjennom. Hver eneste dag.

Den fjerde lista, Nominasjonslista, består av mennesker menighetene selv ønsker å se i Bisperådet. De har ikke ett felles syn, hverken på pride eller på så mye annet, men beskriver seg som en liste som representerer mangfoldet i de ulike menighetene.

To valg

Akkurat slik du i det store valget kan være med på å bestemme både hvem som skal bestemme i bydelen der du bor og i bystyret som har ansvar for hele byen vår, så kan du i kirkevalget være med på å bestemme både hvem som skal bestemme i din lokale menighet og hvem som skal være med å bestemme i hele byen, eller altså bispedømmet vårt. 

I alle fall kan man forklare det slik om man velger å hoppe bukk over at bispedømmegrensene og bygrensene på ingen måte samsvarer geografisk.

kirken.no så finner du alt dette pedagogisk og ryddig forklart. Du kan lese om de ulike kandidatene og om de ulike listene, og du kan også lett finne ut av både hvilken menighet du tilhører, om du er medlem og har stemmerett, og du kan stemme. Enkelt og lett tilgjengelig på nett.

Du kan også velge å stemme fysisk i de ulike stemmelokalene på valgdagen. Men om du, som meg, er litt for bedagelig anlagt til å oppsøke et valglokale på selveste valgdagen, så vil jeg sterkt anbefale å bruke stemmeretten din på nettet.

Du logger deg enkelt inn med BankID og så vet kirken både hvor du bor, hvilken menighet du tilhører og hvilke kandidater du kan stemme på. Du kan også velge å legge inn dine egne kandidater. 

Hvorfor bør du stemme?

Da jeg som ung, i likhet med svært mange andre medlemmer, forlot kirka, uten å offisielt forlate den, var det fordi jeg trodde jeg visste hvem kirka var og hva de stod for og at den ikke passet for meg. Jeg visste ikke at jeg faktisk kunne være med å bestemme hva kirka skulle være.

Så om du synes at kirka vår skal være liberal og åpen for alle, eller om du synes at den har blitt alt for liberal og alt for åpen, litt for liberal og litt for åpen? Eller at de som de ulike menighetene nominerer er de som best vet hva kirka vår trenger og skal være i de neste fire årene, så stem!

Ikke gå rundt og tro at du vet hva kirka er og hva den står for. Bli heller en av de som faktisk er med på å bestemme hva den skal være.

Godt kirkevalg!

Powered by Labrador CMS