DEBATT

Gard Sandaker-Nielsen
Bildet er fra den tiden hvor vi sto på barrikadene og banket på kirkedøra. Heldigvis er den tiden forbi, og må den aldri komme tilbake.

– Hvorfor kirkevalget er viktig – og alle bør stemme

Til deg som er medlem av Den norske kirke: Samtidig med kommunevalget foregår også stemmegivningen til årets kirkevalg. Men hvorfor er det viktig å stemme i Kirkevalget?

Publisert

For åtte år siden stilte jeg til valg for Åpen folkekirke for endelig å kunne sørge for at alle skulle få gifte seg med den de elsket. Egentlig var jeg utslitt av å være «homoaktivist» i kirken, siden engasjementet mitt alltid har vært så mye større.

Mest av alt har jeg jobbet og kjempet for et raust og godt samfunn med små forskjeller og en kirke som kan romme hele livet vårt. Kirkerom hvor alle kan føle seg hjemme.

Men da Åpen folkekirke ble dannet i 2014 kjente jeg at jeg måtte være med likevel. Det er jeg både glad og takknemlig for.

Vi har åpnet kirkerommet

Og for noen gjennomslag vi har fått! Det har skjedd mye mer enn det jeg har håpet på og våget å be om. Vi har fått støtte fra over halvparten av kirkemedlemmene i to valg.

Vi har fått slutt på den strukturelle diskrimineringen av skeive i kirken, selv om det fortsatt er mye jobb som gjenstår. Vi har åpnet kirkerommet for flere og jeg får tilbakemelding om at helt vanlige kirkemedlemmer opplever seg som inkludert i kirken.

Nå begynner de å tro på at de er gode nok og at troen deres er stor nok til at de kan gå i kirken – og tilhøre dette fellesskapet. Etter åtte år som bispedømmerådsleder og leder i Åpen folkekirke har jeg lært utrolig mye om kirken, det norske samfunnet – og meg selv.

Jeg har blitt kjent med fantastiske mennesker og vært med på å løse utfordrende saker. Og dette arbeidet har jeg lyst til å fortsette med. For jeg tror at kirken har en viktig rolle å spille i menneskers liv og samfunnsutviklingen framover.

Din stemme er viktig

Men utviklingen kan vi ikke ta for gitt. Til valget stiller også kirkepartier som mener at ekteskapet mitt med Lasse ikke er et ekteskap. At transpersoner egentlig ikke finnes. Og at det er forskjell på medlemmer i kirken – at noen har større grunn til å bli regnet med, engasjere seg og stemme enn andre.

Om du ønsker at jeg og resten av Åpen folkekirke skal få fortsette å lede an i utviklingen av Den norske kirke, må du stemme på oss i valget til bispedømmeråd/Kirkemøte.

Bruk minuttene det tar, og få alle du kjenner til å gjøre det samme. For din stemme er viktig og kan avgjøre hvordan styrkeforholdet i rådene blir.

Powered by Labrador CMS