De historiske stridsvognsperrene pryder inngangspartiet til Oslo S for å opprettholde bevisstheten om hva som skjer i Ukraina

En kunstner har plassert ut stridsvognsperrer i blått og gult på Oslo S. — Ukrainerne slåss også for oss

På plassen utenfor Oslo S og på flytogterminalen har kunstner Jens Stegger Ledaal utplassert fem store stridsvognsperrer, malt i fargene til det ukrainske flagget. En solidaritetshandling.

Publisert

– Ukrainerne slåss for sin uavhengighet og demokrati, og på den måten slåss de også for oss. De har vist en enorm forsvarsvilje og det er viktig at vi opprettholder bevisstheten om hva de går gjennom, sier kunstner Jens Stegger Ledaal.

Militærhistorie har lenge vært en sentral inspirasjonskilde for ham. Stridsvognsperrene, også kalt tsjekkiske pinnsvin, dukker nå opp i bilder fra Ukraina. Disse ville han bruke til å sette søkelyset på krigen i Ukraina.

Slik ser de delvis malte, delvis rustne stridsvognsperrene ut.

Fryktet det kunne bli litt for mye

Stegger Ledaal har fått mange engasjerte tilbakemeldinge.

– Jeg fryktet at kunstprosjektet kunne bli litt for mye, men har fått voldsomt bra respons på dette her, folk er veldig engasjert.

Stridsvognsperrene er på utlån fra Trandum leir og ble brukt under andre verdenskrig.

— Jeg har latt være å male dem helt ferdig, litt sånn for å synliggjøre hva det egentlig er. Vi kan se gjennom malingen at stolpene er rustne, sier Ledaal.

De historiske stridsvognsperrene har igjen blitt en del av nyhetsbildet, og Ledaal mener det er viktig at vi opprettholder bevisstheten om hva ukrainerne går igjennom.

Her lastes stridsvognsperrene av kun timer etter at de ble malt

Solidaritetshandling

Prosjektet har tittelen «Slava Ukraini» som betyr ære til Ukraina. Det viser til et gammelt ukrainsk kamprop som nå blir brukt i demonstrasjoner og taler over hele verden.

— Ukrainerne slåss for sin uavhengighet og demokrati, og på den måten slåss de også for oss, mener Ledaal.

Utstillingen er en del av Bane NOR Eiendoms satsing Kunstreisen, hvor kunstverk blir vist frem på utvalgte stasjoner rundt om i landet.

Powered by Labrador CMS