Selv om våren ennå ikke helt har meldt sin ankomst for fullt, er det mange som har har hoppet uti Oslofjorden allerede, og flere har benyttet anledningen i påsken.

Slår alle rekorder og skaper overskrifter i USA

– Dette er vi veldig stolte av å ha bidratt til, fastslår Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening.

Publisert

– Det virker som «alle» vil ta påskebad, så da kommer de til oss for å varme seg samtidig. Vi har åpent og full «trøkk». Det skader jo ikke at det er «bypåskevær» på Østlandet, sier Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening, til VårtOslo.

At hovedstaden for det meste har hatt gråvær å by på denne påsken, er ikke noe bade- og badstueglade virker å la seg stoppe av:

Generalsekretær Ragna Marie Fjeld i Oslo Badstuforening.

– Folk lar seg absolutt ikke stoppe av gråvær, heller tvert imot. Det er jo ekstra koselig å sitte i en varm badstue når det er grått og kaldt ute, mener badstuegeneralsekretæren.

– Siste sjanse i påsken

– Både fellesbadstue og privat badstue kan bookes i påsken. Vi har dessuten felles fjordturer med den elektriske badstuebåten vår som går fra Sukkerbiten. De er veldig populære, sier Fjeld.

– Vil man ta badstue i Hvervenbukta, er det siste sjanse nå i påsken før badstua flyttes til en annen lokasjon for sommeren, legger hun til.

Besøksrekord

Det er ikke bare for et tidlig vårbad Oslo Badstuforenings badstuer er populære. I 2023 satte foreningen, som ble etablert i 2016 og har vokst i omfang siden, besøksrekord.

– Vi hadde 250.000 besøk i fjor og 180.000 i forfjor. Det har økt hvert år, forteller Fjeld.

– Tall for i år er ikke tilgjengelige ennå, men vi ser at den fantastiske utviklingen fortsetter. Oslo er blitt en helårsbadeby, både for lokalbefolkningen og turister, og det er vi veldig stolte av å ha bidratt til, fastslår generalsekretæren.

Friske sjøbad fra flytende badstuer inspirerer langt utover hovedstaden. Her er det Anette Nguyen og Reidun Andre Rønning som tar seg et bad.

Sjøbadplaner

Oslo Badstuforening utforsker for øvrig mulighetene for å bygge og drive flytende sjøbad på Sukkerbiten og la nylig frem forslag til hvordan dette kan bli seende ut gjennom de inviterte arkitektkontorene Oslo WorksAtelier Oslo og Grape Architects sine forslag.

Badstuvirksomheten inspirerer åpenbart ikke bare Oslo-borgere, men når også langt utover hovedstadens bredder.

Inspirerer amerikanere

Nylig omtalte The Seattle Times, den største avisen med daglige utgivelser i Washington, at den eneste flytende saunaen som er åpen for allmennheten i den amerikanske delstaten – som en av få i hele USA – var blitt til med inspirasjon fra Oslo Badstuforening, eller Oslo Sauna Association, om du vil.

Dette etter at grunnleggeren av Washington-tilbudet Von Sauna, David Jones, avla den norske hovedstaden en visitt for fire år siden.

«After a trip to Oslo, Norway, in 2020, Jones fell in love with the thriving floating sauna culture there, highlighted by the Oslo Sauna Association. The sauna, with its Scandinavian origins, has long been popular at spas and bathhouses throughout the United States, but the concept of a floating sauna is more novel. America’s first public floating sauna opened in Minnesota last fall», heter det i den amerikanske artikkelen.

Ane Fidjestøl var blant dem som tok en dukkert i det halvannen grader varme vannet utenfor Sukkerbiten på kvinnedagen da Oslo Badstuforening markerte dagen med gratis morgenbadstue og bading for feminister av alle kjønn.

90 prosent kvinner møtte opp

Nevnte artikkel ble publisert på kvinnedagen 8. mars. Hjemme i Oslo var badstueforeningen på sin kant da opptatt med å invitere til gratis morgenbadstue på Sukkerbiten for feminister av alle kjønn.

– Oslo Badstuforening liker å markere viktige dager, og kvinnedagen er definitivt det. Badstue for alle, og kropp er topp! Dette er fjerde året vi markerer kvinnedagen, og det blir mer og mer populært, fortalte Ragna Fjeld til VårtOslo den gang.

Om lag hundre mennesker benyttet seg av gratistilbudet på Sukkerbiten på kvinnedagen – cirka 90 prosent av de oppmøtte var kvinner.

– Neste år håper vi flere menn vil markere den viktige dagen med oss, fastslo generalsekretæren.

Egen «Queer Sauna»

I det daglige fordeler kjønnene seg mer likt blant hovedstadens badstuebrukere.

– Kjønnsfordelingen har vi ikke laget statistikk på, men inntrykket vårt er at det er ganske 50/50, sier Fjeld.

– For dem som ikke føler seg hjemme innenfor tradisjonell kjønnsfordeling, har vi også et månedlig badstuarrangement kalt «Queer Sauna» i badstua Albatrossen. Dette er for alle som identifiserer seg som LHBTQI+, og neste gang er 9. april, avslutter hun.





Powered by Labrador CMS