– Jeg har isbadet hver vinter i tre år, og har aldri møt på en sel før, forteller isbader Renate Viring.

Her møter Renate på en leken sel på Langkaia: – Den ville vise frem både fisk og triks! Se videoen

– Jeg ble forfjamset, for det er ikke hverdagskost å møte en sel innerst i Oslofjorden, sier Renate, som var ute og isbadet denne februar-dagen.

Publisert

Det var på Langkaia, ved Oslo Badstuforeningens badstuer, at den ivirige isbaderen Renate Viring og gjengen fikk et uventet besøk fra fjordens kalde dyp.

– Jeg hadde nettopp kommet meg opp etter en dukkert, da noen ropte at det så ut til å være en sel som svømte rundt badstuene, forteller Renate.

– Jeg ble forfjamset

Selen så både nysgjerrig og leken ut, og hadde en halvspist flyndre som den viste frem. Se videoen under.

Video: Renate Viring

– Det virket som at den ville vise frem både fisk og triks. Jeg ble jo forfjamset, for det er ikke hverdagskost må møte en sel innerst i Oslofjorden, akkurat. 

Renate filmet den lekne selen og sendte videoen til Badstuforeningen, som delte videoen på Instagram

Videoen har til nå blitt sett over 231 000 ganger og har over 6500 likerklikk.

– Jeg har isbadet hver vinter i tre år, omtrent to ganger i uka fra badstuen Bademaschinen på Langkaia, og har aldri møtt på en sel før. Jeg er jo litt nysgjerrig på om den kan være farlig, men de kalles jo for havets hund, sier isbaderen videre. 

– Kan bite 

Kjell Tormod Nilsen forsker på sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet, og forteller at selen Renate møtte er av typen steinkobbe.

– Det er vanlig at det forekommer steinkobber inne i Oslofjorden, særlig om høsten og vinteren. Men det er uvanlig at det kommer havert inn til dette området.

Havert og steinkobbe er kystseler, og lever året rundt i kolonier langs norskekysten. Nærmeste selkoloni av steinkobbe er ved Bolærne i Ytre Oslofjord, og man kan også finne noen få dyr ved Bastøy, forklarer forskeren videre. 

– Disse selene er ikke farlig for mennesker, bortsett fra voksne havert-hoer når de forsvarer ungen på land. Da kan de eventuelt bite mennesker som kommer for nært, men de forlater vanligvis ungen og går ut i sjøen. De kommer øyeblikkelig tilbake når personene har forlatt ungen.

500 drukner i året

Selene spiser gjerne små fisk som øyepål, småsei og sild, og oppsøker ofte gode fiskeplasser for å finne mat. Det gjør at de kan bli utsatt for å sette seg fast og drukne i fiskegarn. 

Havforskningsinstituttet skriver på sine nettsider at de fra 2006 har registrert antall steinkobber som har druknet i slike bunngarn, med hjelp av data fra instituttets kystreferanseflåte. De antar at 500 steinkobber i året drukner etter å ha satt seg fast i garn.



Powered by Labrador CMS