Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
De fleste vet at røyking og overdreven soling øker faren for kreft, men få kjenner til at også alkohol gjør det. Det er utgangspunktet for en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Tall fra undersøkelsen viser at 76 prosent av de spurte i Oslo ikke har snakket om alkohol med fastlegen sin eller annet helsepersonell de siste to årene.
— Det er viktig at fastleger og helsepersonell tar opp alkoholvaner, så dette er altfor få, mener generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski.
Ved å stille pasientene sine spørsmål om hvordan de drikker, kan leger bevisstgjøre folk og hjelpe flere med å endre vaner, sier generalsekretæren i en pressemelding.
— Også vanlig alkoholbruk øker risikoen for kreft og en rekke andre sykdommer, sier Kaski.
Forskning viser at alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer, deriblant flere former for kreft. Alkohol er direkte knyttet til brystkreft, tarmkreft, leverkreft og kreft i spiserør, munn, svelg og strupe.
— Få vet at å drikke alkohol øker risikoen for kreft. Både vi og helsemyndighetene må bidra til at denne kunnskapen når ut. For det er først når folk kjenner til risikoen, at de kan gjøre informerte valg, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Beregninger viser at omtrent tre prosent av alle krefttilfeller i Norge skyldes alkoholbruk, noe som tilsvarer rundt 1000 krefttilfeller i året.
— Vi kan ikke helgardere oss mot kreft, men vi kan redusere risikoen. Den gode nyheten er at for hvert glass du kutter, reduserer du risikoen, sier Ross.
På spørsmålet: «Har alkoholvanene dine kommet opp som tema i snakk med helsepersonell (legebesøk eller annet helsepersonell) de siste 2 årene?» svarte kun ni prosent at det hadde skjedd en gang. Bare åtte prosent oppga at det hadde skjedd flere ganger. Fem prosent av de spurte hadde ikke vært i kontakt med helsevesenet de siste to årene og to prosent ønsket ikke å svare.