Juryen sier blant annet at “selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv”.

Vannkunsten i Bjørvika kåret til Årets bygg. – Er blitt en severdighet i byen

– Vi er utrolig glade for at Vannkunsten får den anerkjennelsen og oppmerksomheten den fortjener. Dette er et helt unikt prosjekt, helt ulikt noe som er bygget i Norge. Nå har Vannkunsten blitt en viktig del av identiteten til Bjørvika.

Publisert

Prosjektet består av 215 leiligheter fordelt på ni hus i tre forskjellige størrelser. De høyeste byggene har åtte etasjer. De største leilighetene går over to plan og har en takhøyde på opptil syv meter. Både saltakene og veggene er kledd i norsk skifer. I tillegg er det en rekke detaljer i eik.

I juryens begrunnelse for Årets bygg står det at «Det har en særegen utforming og plassering og har gitt nærområdet noe helt nytt. Selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv».

Boligene, som slett ikke var billige, gikk raskt unna.

– Det har vært et veldig krevende prosjekt, hvor vi blant annet har bygget der det tidligere nesten bare var vann. Vi har likevel valgt å gjennomføre et komplekst og kostbart prosjekt tross store utfordringer. Mye er løst med avansert ingeniørkunst, profesjonell styring og svært god arkitektur. Interessen blant boligkjøperne var enorm, og alle leilighetene ble raskt solgt, sier Øystein Ylvisåker.

Han er prosjektdirektør i Oslo S Utvikling, som er byggherre for Vannkunsten og som har utviklet store deler av Bjørvika.

Inspirert av norsk natur

Det er Byggedagene og Byggeindustrien som står bak kåringen av Årets bygg 2021. De andre nominerte var Munch, Universitetsgata 2 og Pressens hus i Oslo samt Tønsbergprosjektet Somatikkbygget. I fjor gikk prisen til Deichman Bjørvika.

Juryen sier også at «Bygget har en spesiell utforming med blant annet mange skjeve vinkler, og arkitekten har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur. Dette vises ikke minst igjen ved en særegen fasade. Det er liten tvil om at det har vært et komplisert prosjekt med flere krevende elementer og store krav til nøyaktighet og detaljer i oppføringen.»

Vannkunsten ligger i Bjørvika, rett ved fjorden og Munchmuseet.

– Veldig hyggelig

Nyheten om kåringen gleder også arkitektene.

– Dette var veldig hyggelige nyheter, og en flott anerkjennelse til et prosjekt vi i teamet har blitt veldig glade i, sier arkitekt Emma Hanson, arkitekt i Tegnestuen Vandkunsten, som har tegnet byggene.

Powered by Labrador CMS