Mest lest
Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
I sentrum av Oslo, bare et stenkast oppover fra Operaen, ligger Oslos egne lille renessanseby. Området som med de firkantede kvartalene og de staselige gårdene fra 16- og 1700-tallet under Christian den fjerde, også er kjent som Kvadraturen.
Her finnes blant annet byens eldst bevarte rådhus og eldste bindingsverkhus, men også bankplassen, med den vel så historiske restauranten Engebret.
Litt lenger bortover i gata, i Tollbodgaten 10, står et vel så gammelt, vel så vakkert og vel så bevaringsverdig praktbygg. Den vesle forhagen er forsømt og ugresset har for lengst spredt seg langs de smuldrende husfasadene.
At bygget kunne fortjent litt kjærlig behandling og rehabilitering, er åpenbart. Men den staselige gården fra 1624, som siden 1802 har vært forvaltet av Forsvarsdepartementet og i offentlig eie, skal nå legges ut for salg.
— Dette bygget har ikke noe på private hender å gjøre. Det blir omtrent som om Oscarshall på Bygdøy skulle selges. Den gamle krigsskolen er det mest representative lokalet i hele Kvadraturen, sier Ole Rikard Høisæther, på vegne av stiftelsen Den gamle krigsskole.
Da den gamle krigsskolen ble bygget, lå det i nærheten av datidens strandlinje for Oslofjorden. Rundt årstallet 1760 ble eiendommen bygget på og utvidet til dagens rokokkopalé, med saler, lysekroner og et eget jaktværelse med veggmalerier fra Potsdam-området.
— Veggmaleriet ser ut som det ble malt i går. Dette er en av de få eiendommene i Kvadraturen med de opprinnelige interiørene, tregulvet, maleriene på veggene og stukkaturen i taket. Vi tenker at bygget burde åpnes for offentligheten og tas i bruk, forteller Høisæther.
Sammen med stiftelsen hadde han lagt frem en forretningsplan for å forvalte bygget innenfor offentlig eie.
— Våre planer for bygget har vært å lage et sted som er åpent for alle gjennom forskjellige tilbud slik som selskapslokaler, kurs- og konferanser, foredragsaftener, musikkaftener og restaurantdrift, i tillegg til arrangementer i forgården. Alt dette var en del av vår forretningsplan, som vi faktisk fikk i bestilling av Forsvarsdepartementet å utarbeide, sier han og forteller at beslutningen om å selge kommer som lyn fra klar himmel.
— Vi har hatt løpende kontakt med Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg, som har vært veldig lydhøre for våre forslag. Så det er utrolig overraskende at de har bestemt seg for dette valget. Vi er selvfølgelig veldig skuffet, men vi er aller mest overrasket.
Bla i bildeserien for å se innsiden av krigsskolen:
Ifølge Asgeir Spange Brekke, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, er imidlertid kostnadene forbundet med rehabilitering for store til at de kan la være å selge det til høystbydende.
— Den gamle krigsskolen i Tollbugata 10 har et omfattende behov for reparasjoner og fornyelse. Det er anslått å koste rundt 350 millioner kroner å sette bygningene i stand for videre bruk.
— Departementet kan ikke prioritere å benytte et slikt beløp til dette formålet. Det er penger som heller bør brukes til andre viktige oppgaver i Forsvaret, sier han og forteller at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen derfor har besluttet at bygget skal selges.
Brekke legger til at departementet anså forretningsplan til stiftelsen som urealistisk.
— Stiftelsen Den gamle krigsskolen har kommet med flere forslag om overtagelse. Salget ble derfor satt på vent for å få utredet alternativene. Det er gjennomført, og departementet ser på disse løsningene som urealistiske.
— Dette gjelder blant annet kravet om vederlagsfri overføring av eiendommen som er taksert til cirka 40 millioner kroner. Forsvarsdepartementet kan ikke gi tilslutning til en slik løsning, da den ikke vil gi det beste økonomiske resultatet for staten slik avhendingsintruksen krever. Eiendommen vil derfor bli lagt ut i markedet på normal måte og stiftelsen har i den sammenheng mulighet til å by på eiendommen, forteller han.
Ifølge Høisæther er uttalelsene til Brekke urovekkende.
— For oss virker det som om den politiske ledelsen i forsvarsdepartementet har lett med lys og lykter etter argumenter for å ikke samarbeide med stiftelsen i siste instans, sier han.
Han mener det er feil å beskrive forretningsplanen som urealistisk.
— Det har aldri vært dokumentert at det trengs 350 millioner. Det har vært et skremmetall overfor den politiske ledelsen. I Forsvarsbyggs egne rapporter står det at det trengs 40 millioner til akutt utbedring. Deretter trengs det 60 til 70 millioner for å få bygget i tipp topp stand. Vi har allerede 120 millioner kroner satt av til bygget. Det er de millionene som trengs for at dette bygget kan utnyttes kommersielt, både til selskapslokaler og lignende.
For å forhindre at bygget skal selges, vil stiftelsen nå forsøke å stanse salget ved å få politikerne på Stortinget i sving.
— Vår historiske linje bakover er en vesentlig del av menneskers identitet, som igjen gjør at de føler seg trygge og at de hører hjemme. Krigsskolen har kvaliteter som nesten ingen andre bygg i Oslo har, sier Høisæther og forteller at han nå er i snakk med diverse politikere.
— Jeg er i snakk med flere sentrale politikere på Stortinget, tre av dem som kommer hit neste uke. De vil drøfte saken med oss. Vårt håp er at utenriks- og forsvarskomitéen i Stortinget nå vil stoppe salget.
— Det som kan skje nå er at Stortinget kommer med merknader til statsbudsjettet for 2021, som Forsvarsministeren deretter må forholde seg til. Og det er det vi nå jobber for, sier han.