DEBATT

Det gavner ikke diskusjonen at politikere skal overgå hverandre i å kritisere enkeltes boliger i håp om å krafse til seg noen stemmer fra de som ønsker “klassisk arkitektur”, sier arkitektstudent Magnus Ravlo Stokke.

– Kan man tenke seg noe kjedeligere enn en bydel hvor arkitekturen er bestemt av Oslo Høyre?

På samme måte som politikere ikke bør gå til valg på å få tilbake pæreis - selv om det måtte være en stor facebookgruppe som krever isen tilbake - så bør de heller ikke gå til valg for eller mot et Darth Vader-hus i Geitmyrsveien.

Publisert

Høyre-politiker Vegard Rødset Tokheim begår en politisk brøler når han fastslår at Darth Vader-huset ikke skulle ha vært bygget på St. Hanshaugen, men heller i en bydel "langt, langt vekke".

For med det tar han på seg smaks-politi-uniformen og feller dom over et hus som er bygget i nabolaget vårt, hvor det skal bo små og store i årene som kommer, og for alltid vite at Høyre-representanten i bydelsutvalget ikke ville ha huset deres akkurat her. Det tror jeg er en uklok valg-kampstrategi.

Enkelt-bolig-kritikk

Alle politiske partier spisser i disse dager sitt politiske program til å romme seksjoner rundt by- og boligutvikling. Oslo MDG ønsker “rom både for moderne og klassisk arkitektur”.

Oslo Venstre skriver i sitt forslag til program at man skal “forenkle regulering på mindre tomter i den tette byen og tilrettelegge bedre for infill-prosjekter.”

St. Hanshaugen Høyre går til valg “for å bevare og utvikle det arkitektoniske særpreget som vår bydel så stolt har hatt i mange år”.

Det disse programmene har til felles, er at de ønsker et fokus på arkitektonisk kvalitet, 10-minuttersbyen, stedstilpasning osv. Det de ikke sier noe om, er hvilke proporsjoner, byggestiler, farger eller utforminger man går inn for. Og de kaster seg heller ikke på enkelt-bolig-kritikken som Tokheim nå begir seg ut på.

Ja til mangfold, nei til å Darth Vader-shame enkelthus

For selv om Arkitekturopprøret hevder at “folk flest ønsker klassisk arkitektur” så påpeker Knut Olav Åmås at 79% synes Oslo er en vakker by og at 59% vil ha begge deler: moderne og klassisk arkitektur.

Og det er her Tokheim gjør en feil; det gavner ikke diskusjonen at politikere skal overgå hverandre i å kritisere enkeltes boliger i håp om å krafse til seg noen stemmer fra de som ønsker “klassisk arkitektur”.

For Tokheim: på samme måte som politikere ikke bør gå til valg på å få tilbake pæreis - selv om det måtte være en stor facebookgruppe som krever isen tilbake - så ikke gå til valg for eller mot et Darth Vader-hus i Geitmyrsveien.

Som arkitekturstudent imøteser jeg heller arkitekturfaglige utvalg som kan være med på å gi gode rammebetingelser som sikrer variert og mangfoldig arkitektur - på samme måte som vi ønsker en variert og mangfoldig bydel på alle mulige andre måter.

Ja til mangfold, nei til å Darth Vader-shame enkelthus.

Godt valg.

Powered by Labrador CMS