Sigrid Z. Heiberg (31) har i to år vært leder av Oslo MDG.

Miljøpartiets leder i Oslo vurderer å stille som leder av MDG nasjonalt

Sigrid M. Heiberg (33) sier det må være mulig å være leder i MDG, selv om man har små barn. – Une sin avgang kom brått på, så eg har ikkje rukke å tenke meg godt nok om. Men eg vurderer å stille meg til disposisjon sjølv.

Publisert

Sigrid Heiberg bekrefter sitt kandidatur på sin egen Facebook-side.

Nestleder Arild Hermstad (55), fra Bøler, tar over ledervervet frem til en ny leder er på plass. Men dersom Heiberg stiller til toppvervet i MDG, betyr det at Hermstad vil få konkurranse når ny leder skal velges.

Også Hermstad har bekreftet at han er kandidat til å ta over ledervervet.

Sitter i bystyret

– Hvis jeg gjør det, eller ikke gjør det, så er det ikke det at jeg har barn som er avgjørende for meg. Jeg opplever at jeg mer enn strekker til, selv om jeg har barn, sier Oslo-lederen, til Aftenposten. Heiberg har sønnen Bill, som blir ett år neste uke.

Heiberg har sittet to år som leder i Oslo MDG. Hun har vært valgt inn i bystyret i Oslo siden 2019, i tillegg til at hun var Oslo MDGs tredjekandidat i stortingsvalget i 2021.

Vil ha oppgjør med overforbruket

Hun er åpen på at valget om å stille vil avgjøres av om hun får støtte fra andre i partiet.

– Jeg orker ikke å stille til valg om jeg ikke er ønsket til det. Så handler det om å snakke godt med de nærmeste, legge en plan og diskutere om det er noe vi ønsker for vår familie. Det handler også om at jeg må tenke meg om og diskutere med folk i partiet hvilken retning partiet skal ta, sier Heiberg.

Politisk mener hun det skiller lite mellom seg selv og Hermstad eller Une Bastholm.

– Jeg opplever grovt sett at vi er veldig enige. Vi skiller kanskje litt på stil og form. Jeg vil være veldig opptatt av at vi må tørre å snakke om å være vekstkritiske. Og være åpne om at den reelle løsningen på klima og miljøkrisen ikke bare er elektrifisering og teknologi. Vi må virkelig ta et oppgjør med overbrukssamfunnet, sier 33-åringen.

Sentral i Nei til EU

Heiberg har opp i bygda Kaupanger i Indre Sogn. I 2009 var hun leder for Ungdom mot EU, senere var hun også med i arbeidsutvalget i Nei til EU.

Heiberg har også engasjert seg i Latin-Amerikagruppene og deltok i 2010 i en solidaritetsbrigade i El Salvador. Ellers har hun arbeidet som rådgiver i ICAN, en kampanje for forbud mot atomvåpen.

Under valgkampen i fjor mente hun ifølge VGs valgomat at:

  • Planene om å legge ned Ullevål sykehus må stoppes.
  • Fylkene som ble slått sammen i 2020, bør få mulighet til å oppheve sammen­slåingen hvis de ønsker.
  • Dagens regjering har gitt for store skattelettelser til folk med høy inntekt.
  • De som driver private velferds­tjenester som sykehjem, barne­verns­institu­sjoner eller barnehager, bør ikke få hente ut fortjeneste fra selskapet.
  • Arveavgiften bør innføres igjen.
  • Dagens asyl- og innvandrings­politikk er for streng.

Ny partileder velges på ekstraordinært landsmøte i månedsskiftet november-desember.

Powered by Labrador CMS