DEBATT

Alderdommen og eldreomsorgen skal være verdig, alle politikere er enige i det. Og jeg har ingen problemer med å si at det også er alles skyld at den ikke er det, sier Eivor Evenrud.

- Dette er ikke én bydel, ett helsehus eller én byråd. At eldreomsorgen ikke er verdig, er alles skyld

— Jeg har ikke tenkt til å late som jeg eller mitt parti har ferdige løsninger på alt. Det trengs, som Pia Borander sa i bystyrets høring i dag, samarbeid nå. Hvis alle faktisk vil prioritere eldreomsorg, så skal vi sammen få til å løfte alles alderdom til å bli verdig.

Publisert

— Vær så snill, ikke bruk dette til et politisk spill, sier pårørende Pia Borander under høringen om helsehus i Oslo i dag. Hun sa også at historiene hun har fått fra andre pårørende kommer fra hele landet.

"Dette er ikke én bydel, ett helsehus eller én byråd," uttale hun mot slutten og ba politikere om å samarbeide.

— Skal være verdig

Det hun sier, er viktig og presist. For hva er det vi politikere ofte gjør? Jo, vi overbyr hverandre, vi kommer med raske løsninger på kompliserte problemer, vi skylder på hverandre, vi forsvarer oss selv og vi prøver å fortelle historier som treffer velgerne.

Er det én historie som treffer velgerne akkurat nå, så er det hvordan eldreomsorgen i landet ikke har holdt følge med den økende andelen eldre i befolkninga. Mangelen på helsepersonell og sykepleiere har vært kjent og vært varslet om i over et tiår.

Samtidig har dem som allerede jobber i disse yrkene, med en høy andel kvinner, blitt sykere selv.

Alderdommen og eldreomsorgen skal være verdig, alle politikere er enige i det. Og jeg har ingen problemer med å si at det også er alles skyld at den ikke er det.

— Jeg føler personlig skyld

Selv føler jeg også at jeg har litt ekstra personlig skyld. Denne uken er det tre år siden min far døde. Han var frem og tilbake mellom hjem-sykehus-helsehus-omsorg+, hjem, sykehus og så videre i flere år.

Jeg så at mye ikke var det man kan kalle verdig, men jeg sa ikke i fra. I stedenfor gjorde jeg bare ting selv, og tenkte jeg på et vis "avlastet helsepersonell." Og det gjorde jeg jo. Men hva med alle dem som ikke har noen nære pårørende?

Hva med dem som er pårørende og ikke er frekke nok til å bare hente utstyr i gangen på sykehuset og måle blodtrykk og skifte på pasienten selv ? (Ja, jeg vet man ikke skal gjøre det, men håpløse situasjoner fører til desperate løsninger.)

— Jeg protesterte ikke

Jeg husker jeg forsto at andre pasienter stadig ble prioritert. Og jeg protesterte heller ikke da han ble flyttet fra sykehuset og til et sykehjem igjen. Han døde dagen etter. Jeg vet fortsatt ikke hva han egentlig døde av; om det var sykdom eller rett og slett tørstet ihjel.

Jeg tror vi er mange som i disse dager både er triste, sinte og oppgitte. Gamle historier med fæle minner dukker opp igjen. Eldreomsorgen er mange steder ikke bra nok, og det har den ikke vært på mange år.

— Takk til pårørende som står frem og forteller

Takk til de pårørende som nå står frem og forteller. Takk for at dere sier i fra om det som mange til slutt bare har akseptert. Eldreomsorgen og livets slutt skal være verdig.

Det kommer vanligvis en sånn "dette vil VI gjøre"- liste eller "nå har JEG foreslått"- punkter fra politikere etter at de beskriver et problem. Jeg har ikke tenkt til å late som jeg eller mitt parti har ferdige løsninger på alt. Ikke er jeg helsepersonell, og utfordringa er for stor til å løses på noen uker.

Det trengs, som Borander sa i dag, samarbeid nå. Hvis alle faktisk vil prioritere eldreomsorg, så skal vi sammen få til å løfte alles alderdom til å bli verdig.

Powered by Labrador CMS