DEBATT

Raymond Johansen (Ap) under Arbeiderpartiets valgvake på Folkets hus.
Raymond Johansen (Ap) under Arbeiderpartiets valgvake på Folkets hus.

– Hele Oslo elsker ikke Raymond. Han fremsto heller som komiske-Ali på valgkvelden

Det er ganske underlig at Oslo Arbeiderparti, to dager før valget, lar byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Usman Mushtaq, i fri dressur, komme med nedlatende, fordomsfulle og dehumaniserende utspill om at det er for mange blendahvite som jobber i kommunenes ledelse.

Publisert

Hvem skal Oslo Høyre invitere til å styre Oslo sammen med seg? Venstre vil absolutt ikke inn et samarbeid der Frp er med, men det er ikke slik at de aldri har samarbeidet før, jamfør den siste Solberg-regjeringen.

Å invitere inn MDG kan også være et alternativ, men det kan godt tenkes at Oslo Høyre betrakter MDG som litt for ytterliggående etter deres smak. Og det spørs om ikke MDG på sin side er skeptiske til å inngå samarbeid med et parti som åpenbart er på et mindre fremskredent moralsk nivå.

Kanskje de krever en rituell omfavnelse av Greta Thunberg fra Høyres side før de vil innlede et samarbeid? Symbolpolitikk betyr som kjent mye for MDG.

Lite selvransakelse og selvkritikk

Det store spørsmålet er hva Ap vil foreta seg i form av selvransaking. Vil Ap si, som de har sagt før, at politikken deres er bra som den er, men at de må være enda flinkere til å spre det glade budskap til befolkningen.

Eller blir det et ordentlig og reelt oppvaskmøte på kammerset i Oslo Ap og i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

Enn så lenge ser det ikke sånn ut. Ap-leder Jonas Gahr Støre har ikke engang tenkt på å kanskje tre til side. Med andre ord, svært lite selvransakelse og selvkritikk.

Avtroppende byrådsleder, Raymond Johansen hadde trua på at ting kunne snu helt til siste slutt, selv etter at over 70 prosent av stemmene var blitt telt opp i Oslo.

En annen kommentar fra ham var at Oslo ikke skriker etter mer Høyre-politikk. Begge disse utspillene fra Johansen får ham til å fremstå som komiske-Ali på valgkvelden. En ting man kan fastslå etter lokalvalget er at «hele Oslo» ikke elsker Raymond Johansen.

Fordomsfullt

Det er ganske underlig at Oslo Arbeiderparti, to dager før valget, lar byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Usman Mushtaq, i fri dressur, inspirert av den nye, «progressive» rasebevisstheten, komme med nedlatende, fordomsfulle og dehumaniserende utspill om at det er for mange blendahvite som jobber i kommunenes ledelse.

Trodde virkelig Oslo Ap at Ola og Kari Nordmenn syns det er greit å bli kalt blendahvite? At det er på den måten man, skal sanke stemmer fra den øvrige Oslos befolkning?

Dagen før, altså under 24 timer før utspillet til Mushtaq, sa Johansen, formodentlig etter oppfordring fra en av partiets mer resultatbevisste rådgivere, at nå vil han ta et oppgjør med «woke».

Symptomatisk for Ap

Denne politiske uttalelsen er ene og alene ikke skyld i at Ap gjorde et dårlig lokalvalg, men er på en måte symptomatisk for Ap. Partiet har i mange år og i tiltagende grad har distansert seg fra arbeiderklassen slik den eksisterer i det virkelige liv og heller gjort seg lekre for bemidlede akademikere, altså litt sånn egentlig Høyre tidligere har fremstått.

Arbeiderklassen er vel for enkel og usofistikert for partiet, som hevder å tale deres sak. Dessuten virker det som sosialdemokratiets voktere synes det er noe suspekt ved skattebetalere som ikke uten videre lar seg begeistre av det stadig voksende mangfoldet av «undertrykte» minoriteter, enten de er av etnisk, seksuell eller religiøs art, og som skal ha sitt underhold fra statskassen.

Hva kan vel alminnelige skattebetalere uten studiepoeng i kjønnsteori og minimal kulturell kapital stille opp mot disse?

Skadet valgkampen

Mushtaq har kanskje glemt det, men han er også byråd for alle andre med minoritetsbakgrunn, uavhengig om de er såkalt blendahvite eller ei, samt majoritetsbefolkningen i Oslo. Den type rasebevisst identitetspolitikk retorikk som avtroppende byrådsleder Mushtaq holder på med, er kun ment for å skape polarisering.

Mushtaq fikk være byråd i ni måneder. Det kan være nærliggende å tro at han gjorde stor nok skade for de rødgrønne i Oslo, da mange velgere i Oslo ikke bestemte seg for hvem de skulle stemme på kun et par dager før valgdagen.

Det blir spennende å se om Oslo Høyre går i den fellen der også, altså å la identitetspolitikken styre deres politiske retorikk. Kan Oslo Høyres nokså anonyme politikerduo, påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg og mulig ordførerkandidat Anne Lindboe, nå ut til hele Oslos befolking mon tro?

Spennende blir det i hvert fall å følge med på om Høyre vil være et parti for «folk flest» fremover.

Powered by Labrador CMS