Ifølge Vigelands-museet spylte tre mann i tre timer - likevel er det flekker igjen på flere statuer i Vigelandsparken.

Over en uke siden tilgrising: Fortsatt malingsflekker på Monolitten etter klimaaksjon

Monolitten og flere andre statuer i Vigelandsparken ble tilgriset av oransje maling i en klimaaksjon i forrige uke. Fortsatt er det flekker igjen.

Publisert

— I aksjonen ble det brukt vannmaling, og det etterlatte inntrykket er at dette er maling som enkelt kan spyles bort fra steinen, og at ingen skade er skjedd. Dette stemmer ikke, sier museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet.

Aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga kastet maling på flere av skulpturene fredag 18. november.

— Tre mann sylte i tre timer

Mesteparten av flekkene er fjernet, men noe av malingen har trukket inn i overflaten til steinen og er vanskelig å fjerne med vann.

— Vigeland-museets to konservatorer, en kunsttekniker og fire mann fra firmaet Stopp tagging startet med å fjerne malingen umiddelbart etter påføringen.

Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletinga griset til Monolitten og flere andre statuer i Vigelandsparken med oransje maling sist uke. i Vigelandsanlegget.

— Først ble malingen tørket opp med kluter, deretter spylte tre mann i mer enn tre timer. Det var med andre ord ingen enkel oppgave, sier Strømodden.

— Aksjonen virker mot sin hensikt

De klarte heller ikke å fjerne alle sporene etter aksjonen. Noen oransje flekker er igjen, og enkelte steder har malingen etterlatt svake skygger og rester i steinens porer.

For å få bort alt, må man bruke sterkere kjemikalier, som vil kunne skade kunstverkene.

— For oss som arbeider for å bevare kunst etter miljøvennlige retningslinjer i en åpen folkepark, virker denne aksjonen mot sin hensikt, sier Strømodden.

Powered by Labrador CMS