12-åringene Emma Palacios Sandaker (t.v) og Anna Dracapolo mener det er viktig å lære seg å svømme tidlig. Torsdag fikk de svømmetrening i havnebassenget.

Anna og Emma (12) fikk et iskaldt møte med havnebassenget da Oslo badstuforening inviterte til gratis svømmeopplæring

Oslo badstuforening starter gratis svømmeopplæring for skoler i bydel Gamle Oslo. Torsdag var elever fra Gamlebyen skole først ute i det kalde høstvannet ved Operastranda. — Kaldt og morsomt, sier elevene.

Publisert

Badetermometeret viste 8 kalde varmegrader. I badstua satt varme 12-åringer fra syvende klasse ved Gamlebyen skole iført våtdrakter. Da det ble for hett og klamt, kastet de seg ut i det kjølige havnebassenget.

— Dette var kaldt men deilig, lyder den samstemte dommen fra klassevenninnene Anna Dracapolo (12) og Emma Palacios Sandaker (12).

Gratis svømmeopplæring i bydel Gamle Oslo

Årsaken til det sene høstbadet i fjorden, var åpningen av Oslo badstuforenings tilbud til syvendeklasser ved Tøyen, Vahl og Gamlebyen skole, med gratis svømmeopplæring hos foreningens badstuanlegg på Operastranda.

— Det er viktig å lære seg å svømme. Selv har jeg kunnet svømme siden jeg var tre år gammel, forteller Emma.

For Anna, var det opplæringen i fjerde klasse som gav henne de nødvendige svømmeteknikkene.

— Dette var litt annerledes enn den gangen, men mye morsommere, smiler hun.

7.-klassingene fra Gamlebyen skole stortrivdes i havnebassenget torsdag ettermiddag.

Kombinasjonen med sauna og sjøbad var også ny for jentene.

— Vi har prøvd badstu før, men det var deilig å ikke være helt kald når du skulle hoppe ut i det kalde havet, forteller de to jentene.

— Viktig å øke svømmedyktigheten

Initiativtaker bak prosjektet er styremedlem i Oslo badstuforening, Kay Asbjørn Schjørlien. For han og foreningen er det viktig å bidra til at svømmeopplæringen i Osloskolen styrkes.

— I kompetansemålet for skolen står det at en syvendeklassing skal kunne være trygg på svømming i havet. I Norden er Norge dårligst på svømmeopplæring, og her til lands er Oslo dårligst blant kommunene.

12-åringene Emma (t.v) og Anna var ikke redde for å kaste seg ut i et småkaldt havnebasseng.

— Med tanke på at en ser en økning i drukningsulykker, er det viktig at vi gjør det vi kan for å lære barn og unge å bli svømmedyktige så raskt som mulig. Det er det vi ønsker å bidra til gjennom dette prosjektet, forklarer han til Vårt Oslo.

Finansieringen av prosjektet kommer fra bydelens frivillighetsmidler og prosjektet er gjennom tilgodesett med 45.000 fra bydelsutvalget i bydel Gamle Oslo.

Satser på indre by

Prosjektet er foreløpig begrenset til å omfatte de tre skolene i bydel Gamle Oslo.

— Skolene er valgt etter hvor vi mener det er viktigst å sette inn støtet for å bedre svømmeundervisningen. I tillegg har det mye å si at skolene som er med har en enkel tilgang til området. På sikt ønsker vi jo å sørge for at elevene her bruker nærområdene og fjorden hele året, understreker Schjørlien.

Finnes det noen bedre følelse enn å ligge trygt og flyte i sjøvann?

Til stede på kursets første dag var også skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun er glad for initiativet badstuforeningen har tatt.

— Dette handler ikke bare om det å kunne svømme, men også om livskvalitet. Hva er vel deiligere enn det å virkelig kunne nyte vannet og forden året rundt, sier hun.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS