Oslo damekor sang ut til ære for Lisa Kristoffersen. Foto: Annette Søreide

Lisa Kristoffersen, fra Sagene, var landets første dyrevernsaktivist. Nå hedres hun med blått skilt

Kjent for livslangt engasjement til dyrenes beste. Fryktet blant byens kjørerkarer, som drev hestene for hardt. «Dyre-Lisa» får fortjent heder med blått skilt på Lisa Kristoffersens plass.

Publisert

Dyrevennen Lisa Kristoffersen (1833-1924) fikk mange kallenavn: «Dyre-Lisa», «Bikkje-Lisa» og «Kristianias årvåkne samvittighet».

Kristoffersen kan sies å være landets første dyrevernaktivist og en pioner innenfor dyrevern. Hun stiftet en egen dyrevernorganisasjon i en alder av 74 år og mottok Kongens Fortjenstmedalje i 1921, som takk for sin innsats for dyrenes velferd. Lisa Kristoffersen er også ansett som en av Oslos byoriginaler.

Lisa Kristoffersen hadde selv et godt lag med dyrene. Foto: Ukjent, 1920. Oslo Museum

Saftige gloser og knortekjepp

Gjennom hele sitt liv ofret hun sin tid til å passe på at dyrene i og utenfor hovedstaden hadde det bra. De som ikke behandlet dyrene godt, risikerte å få Kristoffersen på nakken. Da vanket det med saftige gloser, sinne og knortekjepp.

Ann Kristin Asbjørnsen, styreleder i Stiftelsen Lisa Kristoffersens Minde, avduket det blå skiltet. Foto: Annette Søreide

Hun stilte seg gjerne opp nedenfor Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken for å holde et øye med kjørekarene. Her strevde hestene med tunge lass, og Kristoffersen fulgte nøye med på hvordan de ble behandlet. Hvis kjørekarene ikke lystret henne, rappet hun med i ryggen med knortekjeppen eller blåste i politifløyta si for å tilkalle en konstabel.

Solgte frukt og bær på torget

– Var det noen som slet med mannevonde hester? Da tilkalte de Lisa, hun var så flink med dem, sa daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, ifølge Sagene Avis.

Kristoffersen solgte frukt, bær og blomster på torget i Kristiania for å livnære seg selv og sin syke ektemann. Kristoffersen hadde ikke bare et engasjement for hester, men også for andre dyr. En gang kjøpte hun en sau som ikke kunne gå og trillet den hjem i barnevogn.

Ann Kristin Asbjørnsen, styreleder i Stiftelsen Lisa Kristoffersens Minde, avduket det blå skiltet. Oslo damekor sto for underholdning. Taler ble holdet av Åshild Roaldset, og generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther.

Powered by Labrador CMS