Guidene får ingen betaling fra Free Tours, og tips fra turistene er inntektskilden. Guidingen foregår på engelsk, og turistene som benytter seg av dette tilbudet kommer fra alle verdenshjørner. Foto: Anders Høilund
Guidene får ingen betaling fra Free Tours, og tips fra turistene er inntektskilden. Guidingen foregår på engelsk, og turistene som benytter seg av dette tilbudet kommer fra alle verdenshjørner. Foto: Anders Høilund

Oslo guideforening mener Free Tours of Oslo feilinformerer turistene

Publisert

Oslo guideforening mener at Free Tours' opplegg ikke holder mål, og ønsker en faglig heving av standarden.

Hovedstaden vår er in blant turistene, og tilstrømmingen av mennesker øker for hvert år som går. Oslo Visitor Centre hadde 53.000 besøkende bare i juni, og hos de forskjellige attraksjonene meldes det om en besøksøkning på opptil 20 prosent i forhold til i fjor.

Free Tours of Oslo tilbyr gratis spaserturer med guide i Oslo sentrum. Gratis, men guiden blir glad for tips, for noen lønn fra Free Tours får guiden ikke.

Mens guidene i Oslo guideforening har gått gjennom kurs og avlagt eksamener før de slippes løs på turistene, er Free Tours-guidene glade amatører.

— Vi er ikke redde for konkurranse, men synes det er uheldig at turistene ikke får det beste tilbudet, sier Oslo Guideforenings leder, Søren Swensen.

Feilinformering kan virke uproft

Han mener at autoriserte guider er de som kan mest, og kan formidle Oslo-kunnskap best.

— Det ligger mye bakgrunnsinformasjon og kunnskap bak når vi guider, sier han.

Oslos offisielle reiseguide, VisitOSLO har som mål å informere om det aller meste innen turisme i hovedstaden. Også om Free Tours of Oslos gratisturer i byen.

— Vi i Guideforeningen er veldig lite fornøyde med at VisitOSLO informerer om Free Tours' tilbud på websiden sin. Turistene har virkelig fått øynene opp for Oslo, og feilinformering av de som vil vite mer om byen kan virke veldig uproft, sier tidligere leder i Guideforeningen og nåværende leder av Oslo Guideforenings utdannelseskomité, Karin Bergh Jørgensen.

Gratis guiding er vanlig i andre europeiske byer

Turistene som velger denne gratisformen for guiding, er svært ofte er kjent med lignende opplegg fra andre byer i Europa, mener Avdelingssjef Synne Myhre i Vertskapstjenester i VisitOSLO.

— VisitOSLO har som mål å informere om alle tilbudene som finnes i byen. Når det gjelder Free Tours har vi ikke fått noen klager på deres virksomhet. Til turister som ønsker å benytte seg av deres tilbud, informerer vi om at dette er et gratis tilbud og at guidene er folk som presenterer Oslo ut i fra sitt ståsted, ikke autoriserte guider, sier Myhre.

Guide fra Oslo guidebureau foreleser om St. Hallvard i Oslo rådhus. Illustrasjonsfoto
Guide fra Oslo guidebureau foreleser om St. Hallvard i Oslo rådhus. Illustrasjonsfoto

Studenter som guider

— Free Tours benytter seg mye av unge, gjerne utenlandske guider. Ofte er de studenter som nok gjør så godt de kan, men ikke alltid har nok kunnskap. Vi har opplevd at turistene har blitt feilinformert og blitt fortalt usannheter. Noen turister vil alltid velge det billigste alternativet, det forstår også vi, sier Mari Nymoen Kaasa.

Nymoen Kaasa er nyvalgt styremedlem i Oslo Guideforening. Foreningen er en interesseorganisasjon for Oslos autoriserte guider. Foreningen jobber for å gjøre forholdene bedre for osloguidene, og gir de muligheten til etterutdanning.

For å kalle deg en Osloguide, må du ha gjennomgått et ni måneders intensivkurs, og bestått en tredagers eksamen etter kurset.

Det finnes i dag litt over 300 personer som kan kalle seg autorisert guide for Oslo. Noen er selvstendig næringsdrivende, mens andre er tilsluttet guidebureauer, hvorav Oslo Guidebureau og Oslo Guideservice er de to største.

VisitOSLO markedsfører byen

VisitOSLO er det offisielle markedsføringsselskapet for Oslo. Firmaet er organisert som et aksjeselskap, hvor aksjonærene er bedrifter som driver reiselivsrelatert virksomhet i regionen. På VisitOSLOs nettsider kan man lese at de har et omfattende samarbeid med Oslo kommune.

— Innenfor VisitOSLOs mandat ligger det å informere bredt. Derfor informerer vi både om de små kafeene og de store restaurantene. Får vi mange klager på en virksomhet, vil vi ikke anbefale denne for turistene, sier Synne Myhre.

— Vi i Guideforeningen må markedsføre oss selv bedre. Det skal vi gjøre blant annet gjennom sosiale media. Vi ønsker ikke å slå ned på guidene i Free Tours, men kanskje heller rekruttere noen og utdanne de til ekte guider, sier Søren Swensen.

Det har ikke lykkes VårtOslo å få noen uttalelse fra Free Tours of Oslo.
Powered by Labrador CMS