Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Lørdag åpnet Akerselva Trebåtforening den nye urbane trebåthavna, midt i bygryta på Vaterland.
Akerselva Trebåtforening vil skape nytt liv langs nedre del av elva, med gamle trebåter og maritime aktiviteter for små og store, 54 år etter at båtene her forsvant.
I gamle dager hadde trebåten sin faste plass i Akerselva. Fram til 60-tallet yret det av båtplasser i elva. Så ble siste del av Akerselva lagt i et 500 meter langt betonglokk som strekker seg fra Vaterland, under togskinnene på Oslo S, og frem til Bjørvika. I 1963 var det slutt for småbåtlivet. Nå var det storby og biler som gjaldt.
Kameratgjengen med trebåtentusiaster i Akerselva Trebåtforening har drømt om å gjenskape båtliv i elva siden 2013. Nå har det endelig skjedd. Ventetiden har vært lang, uansett om du har ventet siden 2013 eller 1963.
Etter å ha fått på plass en avtale med bymiljøetaten begynte de å sette i stand trebåthavna i påska, og i går kunne man høytidelig åpne anlegget med folkefest og underholdning.
— Dette er en veldig hyggelig dag. Det er fantastisk å endelig kunne åpne trebåthavna. Nå håper vi på å kunne skape liv og røre her nederst i Akerselva, sier ildsjel i Akerselva Trebåtforening, Ilker Dursund.
Avtalen med bymiljøetaten omfatter i første omgang et toårig pilotprosjekt. Foreningen skal forsøke å skape et maritimt preg langs en del av Akerselva som noen nok forbinder mer med lyssky aktivitet og byens mer eller mindre løse fugler.
Sånn sett kan man også se på dette som et ledd i den større opprustningen av Vaterland-området. I tillegg ble betonglokket over den siste delen av elva, ved utløpet utenfor Operaen, fjernet for et par år siden. Det er med andre ord nye tider langs Akerselvas mest neglisjerte områder.
Dursund ønsker alle nye naboer velkommen.
— Vi skal ikke jage noen selv om vi er her. Vi legger opp til å rydde og pynte litt, men ellers er alle hjertelig velkommen her, sier han.
Når foreningen nå har fått etablert seg nederst ved elva, stanser ikke planene om aktivitet der.
— Vi har et håp om at det vil være mulig å få kommunen med på å få mudret litt opp i elva utenfor her. Når vannføringen er lav kan det være vanskelig å komme til med båtene, og det ønsker vi å gjøre noe med.
- Vi satser også på å skape aktiviteter for barn og litt eldre yngre. To helger i juni planlegger vi å gjennomføre kurs i barkebåtbygging på brygga her. For de litt eldre kan det være aktuelt både med motormekkekurs, og å få være med på å restaurere den av båtene våre som er i dårligst stand, forteller Dursund.