Øyvind Michelsen (t.v.) og Rikki reagerte med tommel opp og brede smil da de fikk vite at Grønland seniorsenter ikke avvikles likevel.
Øyvind Michelsen (t.v.) og Rikki reagerte med tommel opp og brede smil da de fikk vite at Grønland seniorsenter ikke avvikles likevel.

Etter frykt for fremtiden er Grønland seniorsenter nå reddet: – Vi kjempet på, og vi vant

Det har den siste tiden vært mange bekymrede seniorer som har fryktet for senteret sitt på Grønland. Da bydelsbudsjettet i Gamle Oslo skulle vedtas, ble det enighet fra samtlige partier i bydelsutvalget om at Grønland seniorsenter skulle få fortsette. – Det at Grønland seniorsenter betyr så mye for så mange, virker det som at vi fikk formidlet, sier senior Trond. 

Publisert

Det har vært en usikker fremtid for Grønland seniorsenter, som i november fikk vite at det i bydelens budsjettforslag ble foreslått å avvikle det godt brukte senteret. 

Forslaget kom på bakgrunn av kutt i overføringene til bydelene i det siste oslobudsjettet fra det nå avgåtte rødgrønne byrådet.

Torsdag kveld kunne seniorene likevel juble, da lokalpolitikerne enstemmig valgte å redde seniorsenteret fra å avvikles.

– Nyheten ble først møtt med forferdelse

Det var mange som hadde dukket opp da bydelsutvalget skulle behandle neste års bydelsbudsjett. 

I den åpne halvtimen, der innbyggerne selv kan ta opp og informere lokalpolitikerne om aktuelle saker, handlet nesten alle appellene om nettopp seniorsenteret, og hvor mye det betyr for bydelens eldre. 

Spesielt handlet det om hvor viktig seniorsenteret er for å forebygge ensomhet blant eldre.

– Nyheten om seniorsenteret ble først møtt med forferdelse. Vi har nå samlet 660 underskrifter for å bevare Grønland seniorsenter, som ble opprettet i 1998 som et multikulturelt eldresenter. Det kommer til å koste mye for bydelen på sikt dersom det blir avgjort å legge ned senteret. Det kan vi ikke akseptere, uttrykte Berit Jagmann i Grønland beboerforening under sine fem minutter i åpen halvtime.

Det ble enstemmig vedtatt av lokalpolitikerne å la seniorsenteret på Grønland fortsette driften.
Det ble enstemmig vedtatt av lokalpolitikerne å la seniorsenteret på Grønland fortsette driften.

Hun påpekte også at Gamle Oslo er den bydelen med flest ensomme eldre, der mange ikke har noen familie eller venner utenom det sosiale livet på seniorsenteret i Breigata. 

Også representanter fra Hørselshemmedes landsforbund var til stede, og påpekte hvordan senteret tilrettelegger for hørselshemmede. Pakistansk forening Norge snakket om hvor viktig det var for eldre norsk-pakistanere i hele Oslo å komme til Grønland seniorsenter for å fire id, jul eller pakistansk nasjonaldag. 

– De skjønte vel engasjementet

Da tiden var inne for å stemme, ble det enstemmig enighet blant bydelsutvalget å la seniorsenteret leve videre. Leder av bydelsutvalget Agnes Nærland Viljugrein (Ap), sa at forebyggende tilbud, som seniorsenteret, er viktig for bydelen å la leve.

– Det er ofte slike tilbud det er vanskeligst å dokumentere effekten av, men vi vet hvor utrolig viktig de tiltakene er. De historiene vi har hørt i dag sier noe om hvor mye seniorsenteret betyr for folk i denne bydelen, men også hvor mye det betyr for å hindre folk i å få mye større utfordringer i fremtiden, sa Nærland Viljugrein.

Da dommen for eldresenteret ble satt, var det både smil og tomler i været fra de eldre som hadde møtt opp denne torsdagskvelden. 

– Det er kjempebra og helt fantastisk! De skjønte vel engasjementet senteret har for folk. Det at Grønland seniorsenter betyr så mye for så mange, virker det som at vi fikk formidlet, sier en blid Trond Andersen

– Vi kjempet på, og vi vant. Jeg er kjempeglad! Nå skal vi feire, sier Rikki fra seniorsenteret. 

Trond Andersen (i midten) er strålende fornøyd med utfallet.
Trond Andersen (med caps) og resten av gjengen observerer fra sidelinjen. De er strålende fornøyd med utfallet.

– Jeg hadde troen på at de ville redde senteret, men jeg er ekstra glad nå, sier Øyvind.

Barnehagen i Etterstadgata må legges ned

Også ungdomshuset Riverside var truet av bydelens kuttforslag, men ble reddet fra de store økonomiske kuttene.

Men det var også frustrasjon blant foreldre som hadde møtt opp denne torsdagen, for å redde Etterstadgata barnehage. Under bydelsutvalgets behandling av budsjettet ble det likevel bestemt at barnehagen måtte legges ned. 

Dette var basert på behovet for å prioritere svake grupper i bydelen har, forklarte BU-leder Nærland Viljugrein. 

– Det har vært en utrolig vanskelig beslutning, som berører mange. Vi har heller ikke tatt lett på denne avgjørelsen, men bedt om svar på en rekke spørsmål til bydelen før vi konkluderte i saken, sa BU-lederen om barnehagens skjebne.

Powered by Labrador CMS